Ο ενθουσιασμός των ΗΠΑ φαίνεται να εξασθενεί για το σχέδιο προσάρτησης του Νετανιάχου

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση, η κυβέρνηση Τραμπ κρίνει τώρα ότι υποστηρίζει το σχέδιο προσάρτησης μετά από ευρεία συμφωνία για το ζήτημα μεταξύ των κομμάτων «Μπλε-Λευκό» και Λίκουντ.

Ισραηλινές πηγές ανέφεραν χθες στο ραδιοφωνικό σταθμό Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Kan ότι ο Λευκός Οίκος προσθέτει όρους για την υποστήριξη του σχεδίου προσάρτησης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Λευκός Οίκος θέλει το σχέδιο να εισαχθεί ως μέρος συμφωνίας των δύο κυβερνώντων κομμάτων, του Λίκουντ και του «Μπλε-Λευκό», διασφαλίζοντας τη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας του Ισραήλ.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι ο Λευκός Οίκος επιθυμεί το σχέδιο να περιλαμβάνει σημαντικά οφέλη για τους Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων αδειών για την κατασκευή χιλιάδων οικιστικών μονάδων για Παλαιστίνιους σε ολόκληρη τη Δυτική Όχθη.

Η 1η Ιουλίου πέρασε χωρίς ψηφοφορία για προσάρτηση, αλλά το θέμα δεν είναι εντελώς εκτός συζήτησης, όπως φαίνεται στην έκθεση του Kan.

Ορισμένες πηγές που σχετίζονται με το Λίκουντ επιμένουν ότι ο Νετανιάχου σχεδιάζει να προωθήσει την προσάρτησή του τις επόμενες εβδομάδες, παρ΄ όλες αυτές τις δυσκολίες.

Εν τω μεταξύ, η διεθνής κοινότητα διπλασιάζει τις προσπάθειές της ενάντια στο σχέδιο.

Στις 2 Ιουλίου, το Βατικανό κάλεσε τους πρεσβευτές του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών για συναντήσεις ώστε να διαμαρτυρηθούν για το σχέδιο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μίλησε τηλεφωνικώς στις 7 Ιουλίου με τον Νετανιάχου, εκφράζοντας ανησυχία για το σχέδιο προσάρτησης και προτρέποντάς τον να ανανεώσει τις συνομιλίες με τους Παλαιστινίους.

 Λίγο αργότερα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιορδανίας δημοσίευσαν κοινή ανακοίνωση, προτρέποντας επίσης το Ισραήλ να εγκαταλείψει το σχέδιο προσάρτησης.

Και στις 11 Ιουλίου, ήταν η σειρά του Γάλλου Προέδρου Εμμανουήλ Μακρόν. Ο Μακρόν κάλεσε τον Νετανιάχου, προειδοποιώντας τον ότι η προσάρτηση των εδαφών της Δυτικής Όχθης «θα παραβίαζε το διεθνές δίκαιο».

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει