Ο επικεφαλής του στρατού απέπεμψε τον πρώην σύμμαχο και νυν εχθρό τουΟ στρατηγός Αμπντέλ Φάταχ αλ Μπουρχάν, ντε φάκτο επικεφαλής του Σουδάν μετά το πραξικόπημα του 2021, απέπεμψε την Παρασκευή τον αναπληρωτή του που έγινε εχθρός του, τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, έναν και πλέον μήνα μετά την έναρξη του πολέμου ανάμεσα στους στρατούς των δύο ανδρών.

“Ο στρατηγός Μπουρχάν δημοσίευσε συνταγματικό διάταγμα ονομάζοντας τον Μάλικ Αγκάρ αντιπρόεδρο του μεταβατικού Συμβουλίου κυριαρχίας από σήμερα” στη θέση του στρατηγού Ντάγκλο, ανέφερε σε ανακοίνωση το όργανο αυτό.

Το Συμβούλιο, αποτελούμενο από στρατιωτικούς και πολίτες, εγκαθιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2019, με σκοπό να ηγηθεί της μετάβασης ανάμεσα στην πτώση του δικτάτορα Όμαρ αλ Μπεσίρ τον Απρίλιο του ίδιου έτους και της εγκαθίδρυσης δημοκρατικών θεσμών.

Όμως ο στρατηγός Μπουρχάν, που ήταν πρόεδρός του και ο στρατηγός Ντάγκλο –ή “Χεμέντι”– ο αντιπρόεδρος, πραγματοποίησαν πραξικόπημα τον Οκτώβριο του 2021 εκδιώκοντας τους πολίτες από το όργανο αυτό.

Προερχόμενος από το κρατίδιο του Μπλε Νείλου, στα σύνορα με την Αιθιοπία, του οποίου ήταν κυβερνήτης, ο Αγκάρ είχε υπογράψει το 2020 συμφωνία ειρήνης με την εξουσία στο Χαρτούμ ενώ ήταν αρχηγός των ανταρτών. Ήταν μέλος του Συμβουλίου κυριαρχίας από τον Φεβρουάριο του 2021.

Η οργάνωσή του, SPLA-Βορράς, είχε συσταθεί το 2011, από μέλη των ανταρτών που παρέμειναν στο Σουδάν μετά την ανεξαρτησία του Νότιου Σουδάν εκείνη τη χρονιά.

Το 2017 διχάστηκε ανάμεσα στην πτέρυγα που ζητούσε την εγκαθίδρυση λαϊκού κράτους ως προϋπόθεση για μια συμφωνία ειρήνης, και μία άλλη υπό την ηγεσία του Αγκάρ.

Σύμφωνα με παρατηρητές, ο προβιβασμός του ως δεύτερου στην ιεραρχία δεν αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα στον πόλεμο για την εξουσία ανάμεσα στους δύο στρατηγούς.

Από τις 15 Απριλίου, οι μάχες έχουν προκαλέσει τον θάνατο σχεδόν 1.000 ανθρώπων ενώ τουλάχιστον ένα εκατομμύριο είναι οι εκτοπισμένοι και οι πρόσφυγες.

Λιγότερο από έναν χρόνο μετά το πραξικόπημα, ο Χεμέντι είχε κάνει λόγο για “ναυάγιο”, και η ένταση ανάμεσα στους δύο στρατηγούς δεν σταμάτησε να αυξάνεται έκτοτε.Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει