Ο Ερντογάν έστειλε επιστολή στους ευρωπαίους ηγέτες για να εκθέσει τα… δίκαια της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020, 10:14

Νέα επιστολή στους Ευρωπαίους ηγέτες -πλην του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Αναστασιάδη- απέστειλε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την παραμονή της Συνόδου Κορυφής κατά τη διάρκεια της οποίας θα τεθούν επί τάπητος οι τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και θα συζητηθεί ο κατάλογος των κυρώσεων.

Σύμφωνα με την τουρκική SABAH, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως το τελευταίο διάστημα οι ευρωτουρκικές σχέσεις δοκιμάζονται λόγω της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Με αυτή την επιστολή, η Τουρκία θέλει να μεταφέρει τις προτάσεις της για την επίλυση του προβλήματος» τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παρουσιάζει, μάλιστα, και τους δύο βασικούς στόχους της τουρκικής πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Ο πρώτος είναι η δίκαιη και θεμιτή οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στην Ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο και την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Ο δεύτερος είναι να εγγυηθούμε ίσα δικαιώματα και συμφέροντα για τους Τουρκοκύπριους όσον αφορά στους πόρους υδρογονανθράκων…» φέρεται να έγραψε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε φροντίσει να αποστείλει αντίστοιχο γράμμα στους Ευρωπαίους και την προηγούμενη εβδομάδα, πριν ανακοινωθεί πως η Σύνοδος Κορυφής θα ακυρωθεί λόγω κρούσματος κορωνοϊού.

Όπως έγραφε η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», που αποκάλυψε την ύπαρξη της επιστολής αυτής, ο Ερντογάν παρουσίαζε για ακόμη μια φορά το τουρκικό αφήγημα για την Ανατολική Μεσόγειο και επέμενε πως η ένταση προκαλείται από την Ελλάδα και την Κύπρο.


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020, 10:21

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει