Ο Ερντογάν έστρωσε πετρόλ χαλιά στην Αγία Σοφία και έκρυψε τα μάρμαρα


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 21 Ιουλίου 2020, 11:35

Μετά τις κουρτίνες για να κρύψει τα χριστιανικά ψηφιδωτά της Παναγίας και του αρχάγγελου Γαβριήλ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «έστρωσε» χαλιά στην Αγία Σοφία.

Ο εμβληματικός ναός, που μετατρέπεται σε τζαμί ενόψει της πρώτης μουσουλμανικής προσευχής την Παρασκευή 24 Ιουλίου μετά από 86 ολόκληρα χρόνια, γέμισε από… πετρόλ χαλιά, μια δωρεά του Τούρκου προέδρου με ένα κάπως αμφιλεγόμενο αισθητικό αποτέλεσμα. 

Σημειώνεται ότι το δάπεδο της Αγίας Σοφίας αποτελείται από πλάκες υπόλευκου μαρμάρου. Χωρίζεται με ταινίες από πράσινο μάρμαρο, ίσως για την οργάνωση των πιστών κατά την διάρκεια των λειτουργιών.

Κοντά στον νοτιοανατολικό πεσσό προστέθηκε στην μεσοβυζαντινή εποχή ένα τμήμα που κοσμείται με μαρμαροθετημένο ομφάλιο πιθανόν του 14 ου αιώνα. 

Σύμφωνα με τα όσα είπε στη Yeni Safak ο επικεφαλής του εργοστασίου που κατασκευάζει τα χαλιά που θα στρωθούν στο δάπεδο της Αγίας Σοφίας, αυτά θα έχουν συνολικό εμβαδόν 4.000 τμ εκ των οποίων τα 2.000 τμ είναι έτοιμα.

Τα χαλιά θα έχουν βάρος 5 κιλών ανά τετραγωνικό μέτρο και πάχος 16 χιλιοστών, ενώ μετά από σχετική εντολή του Ερντογάν θα είναι κατασκευασμένα από φυσικό μαλλί ζώων που εκτρέφονται αποκλειστικά στην Τουρκία. 


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 21 Ιουλίου 2020, 11:35Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει