Ο Θ. Νάκος για το ΕΣΠΑ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
Ερώτηση του Βουλευτή Μαγνησίας Θανάση Νάκου για τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στο ΕΣΠΑ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
«Δύο χρόνια αδικαιολόγητων καθυστερήσεων και τεράστιο κούρεμα του προϋπολογισμού του έφερε ως αποτέλεσμα ο “επαναπροσδιορισμός” του μέτρου γεωργοπεριβαλλοντικές ενισχύσεις, που θέλησε να κάνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά τις εκλογές του 2009 και ενώ το μέτρο ήταν ήδη έτοιμο για προκήρυξη», αυτό τονίζει ο Βουλευτής Μαγνησίας Θανάσης Νάκος, σε Ερώτηση που κατέθεσε μαζί με συναδέλφους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη, σχετικά με τις καθυστερήσεις στην προκήρυξη του μέτρου γεωργοπεριβαλλοντικές ενισχύσεις από το ΕΣΠΑ του Υπουργείου. Πρόκειται για το μέτρο, που περιλαμβάνει δράσεις όπως “Βιολογική γεωργία”, “Βιολογική κτηνοτροφία”, “Μείωση της νιτρορύπανσης”, “Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων” κ.α.
Σύμφωνα με την ερώτηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, μετά την εξαγγελία του Υπουργείου την 1η Ιουνίου του έτους για την προκήρυξη του μέτρου στις αρχές του επόμενου μήνα, χρειάστηκαν επιπλέον άλλοι πέντε μήνες μόνο για την υπογραφή της σχετικής απόφασης από τα συναρμόδια υπουργεία. Συνολικά δηλαδή δύο χρόνια αδικαιολόγητης καθυστέρησης για την επαναπροκήρυξη του μέτρου, ενώ την ίδια περίοδο η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διατυμπάνιζε το δήθεν ενδιαφέρον της για την πράσινη ανάπτυξη στη χώρα, την τόνωση της αγροτικής οικονομίας και την προστασία του περιβάλλοντος.
Στη συνέχεια οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνουν, το μεγάλο και ανεξήγητο κούρεμα στο συνολικό προϋπολογισμό του μέτρου, κατά 152 εκ. €, εξαιρουμένων των ποσών δράσης για τους καπνοπαραγωγούς, που κόβει τα φτερά και την προοπτική της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας στην ελληνική γεωργία. Ταυτόχρονα, το αξιοσημείωτο είναι, ότι με πρόσφατη ανακοίνωσή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας κ. Ciolos πρότεινε τη μείωση της ίδιας συμμετοχής του κράτους μέλους για τα ευρωπαϊκά προγράμματα για τα έξι οικονομικά ασθενέστερα κράτη, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, από 15% στο 5%, πρόταση που έγινε αποδεκτή και τέθηκε σ΄εφαρμογή με αναδρομική ισχύ από τις 11.05.2011, αλλά ακόμη δεν υλοποιείται λόγω των καθυστερήσεων της Ελληνικής κυβέρνησης.
Καταλήγοντας ο κ. Νάκος, όπως και όλοι οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν να μάθουν από τον αρμόδιο Υπουργό, που οφείλεται το μεγάλο κούρεμα του μέτρου κατά 152 εκ. ευρώ, με ποια κριτήρια έγινε το κούρεμα στις επιμέρους δράσεις, σε τι συνίσταται ο επαναπροσδιορισμός της αρχικής Υπουργικής Απόφασης του μέτρου από τις 2 Οκτωβρίου του 2009 και τέλος σε ποιους ακριβώς λόγους οφείλεται η μεγάλη χρονική καθυστέρηση των δύο ετών για την υπογραφή της νέας Υπουργικής Απόφασης.