Ο κορωνοϊός απειλεί την παραγωγή προφυλακτικών σε παγκόσμιο επίπεδο


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2020, 18:01

Μια έλλειψη προφυλακτικών σε παγκόσμιο επίπεδο ενδέχεται να είναι προ των πυλών, καθώς, όπως αναφέρει το Πρακτορείο Reuters, η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία του χώρου αναγκάστηκε να αναστείλει τη λειτουργία της και συνεπώς την παραγωγή προφυλακτικών, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού και των μέτρων που λαμβάνονται παγκοσμίως.

Η μαλαισιανή εταιρεία Karex κατασκευάζει ένα στα πέντε προφυλακτικά παγκοσμίως, αλλά τις τελευταίες 10 ημέρες δεν έχει κατασκευάσει ούτε ένα, καθώς στα τρία εργοστάσιά της έχουν επιβληθεί αυστηρά μέτρα περιορισμού από την κυβέρνηση την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού. 

Έτσι, ήδη δημιουργείται έλλειψη 100 εκατ. προφυλακτικών, που κανονικά πωλούνται στην αγορά από εταιρείες όπως η Durex, παρέχονται σε κρατικά συστήματα υγείας, όπως το βρετανικό NHS, ή διανέμονται από προγράμματα παροχής βοήθειας, όπως το Ταμείο των Ηνωμένων Eθνών για τον Πληθυσμό.

«Θα δούμε παγκόσμια έλλειψη προφυλακτικών παντού, το οποίο θα είναι τρομακτικό» δήλωσε στο Reuters αυτή την εβδομάδα ο Γκοχ Μιαχ Κιατ, διευθύνων σύμβουλος της Karex.

«Η ανησυχία μου είναι ότι για πολλά ανθρωπιστικά προγράμματα στα βάθη της Αφρικής η έλλειψη δεν θα είναι μόνο για δύο εβδομάδες ή έναν μήνα. Η έλλειψη μπορεί να κρατήσει για μήνες». 

Η Μαλαισία είναι η χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας που έχει υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα, με 2.161 κρούσματα του νέου κορωνοϊού και 26 νεκρούς. Τα μέτρα περιορισμού είναι προγραμματισμένα να παραμείνουν σε ισχύ τουλάχιστον έως τις 14 Απριλίου.

Οι άλλες χώρες με μεγάλη παραγωγή προφυλακτικών είναι η Κίνα, απ’ όπου ξεκίνησε η πανδημία και οδήγησε στην εκτεταμένη αναστολή λειτουργίας των εργοστασίων, καθώς και η Ινδία και η Ταϊλάνδη, όπου τώρα καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων.  Προβλήματα στη λειτουργία τους στη Μαλαισία αντιμετωπίζουν και οι κατασκευαστές άλλων απαραίτητων προϊόντων, όπως τα ιατρικά γάντια.

Ο Γκοχ δήλωσε ότι η Karex είναι στη διαδικασία να υποβάλει αίτηση στην κυβέρνηση προκειμένου να λειτουργήσει κατ’ εξαίρεση και υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Η Μαλαισία δίνει το «πράσινο φως» σε άλλους παραγωγούς βασικών αγαθών να λειτουργούν με το ήμισυ του προσωπικού.

«Το καλό είναι ότι η ζήτηση για προφυλακτικά συνεχίζει να είναι πολύ ισχυρή διότι, είτε μας αρέσει είτε όχι, συνεχίζουν να είναι απαραίτητα» δήλωσε ο Γκοχ. «Δεδομένου ότι σε αυτήν τη φάση ο κόσμος μάλλον δεν σχεδιάζει να κάνει παιδιά. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή, με τόση αβεβαιότητα». 

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει