Ο κόσμος του θεάματος διαδήλωσε στο Λονδίνο

Φορώντας πράσινες περούκες, κοστούμια με παγιέτες ή εντυπωσιακά καπέλα, δεκάδες κλόουν, καλλιτέχνες παντομίμας και ηθοποιοί διαδήλωσαν εχθές στο κέντρο του Λονδίνου για να προειδοποιήσουν για την κατάσταση του κλάδου του πολιτισμού, που έχει πληγεί από την πανδημία.

«Βρίσκομαι εδώ σήμερα για να δείξω την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο τομέας μας. Έχει γονατίσει», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μάθιου Μπόλντουιν.

«Χιλιάδες» άνθρωποι «σε ολόκληρη τη χώρα έχουν ανάγκη να εργαστούν κι όχι μονάχα όσοι βρίσκονται στη σκηνή αλλά και στα παρασκήνια», επισήμανε αυτός ο καλλιτέχνης παντομίμας, αναφερόμενος στο θέαμα αυτό που έχει τις ρίζες του στην Αγγλία και είναι πολύ δημοφιλές τα Χριστούγεννα.

Καθώς υποχρεώθηκαν να κλείσουν κατά τη διάρκεια της καραντίνας, τα θέατρα και τα πολιτιστικά ιδρύματα γενικά επλήγησαν οικονομικά σφόδρα από την πανδημία του Covid-19, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 42.000 ανθρώπους στη Βρετανία.

Ορισμένοι χώροι κατάφεραν να ξανανοίξουν έκτοτε, όμως πολλοί δεν τα κατάφεραν λόγω των υγειονομικών μέτρων που παραμένουν σε ισχύ κι είχαν ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της παρουσίας θεατών. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, οι διαδηλωτές ζήτησαν μεταξύ άλλων ένα χρονοδιάγραμμα για την πλήρη επιστροφή των θεατών.

Χωρίς τη σεζόν των διάσημων παντομιμών των Χριστουγέννων, τα θέατρα θα χάσουν έως το 40% των ετήσιων εισοδημάτων τους, προειδοποίησε ο Πολ Φλέμινγκ, γενικός γραμματέας της συνδικαλιστικής ένωσης Equity, επισημαίνοντας τον κίνδυνο «κατάρρευσης ενός τομέα που παράγει δισεκατομμύρια λίρες για την οικονομία».

Στις αρχές Ιουλίου, η κυβέρνηση υποσχέθηκε στον κλάδο μια βοήθεια ύψους 1,57 δισεκατομμυρίων λιρών, την οποία χαιρέτισε ως ζωτικής σημασίας, όμως όχι επαρκή. Έκτοτε, προκύπτουν ιδιωτικές πρωτοβουλίες.

Η φιλάνθρωπος Βίβιαν Ντάφιλντ ανακοίνωσε εχθές ότι αποδεσμεύει χρήματα για να «σταθούν εκ νέου όρθια» μουσεία, θέατρα και άλλοι χώροι πολιτισμού.

Μέσω του ιδρύματός της, θα προσφέρει 2,5 εκατομμύρια λίρες σε σημαντικούς χώρους όπως η Πινακοθήκη Tate, το Βρετανικό Μουσείο και το μουσείο V&A.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει