Ο Κώστας Χαλέβας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νοτίου Πηλίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πολιτιστικού Τουρισμού ECTN κ. Κώστας Χαλέβας μετά από πρόσκληση του Δήμου Νοτίου Πηλίου, παρευρέθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου να τους ενημερώσει για την προεδρία που έχει η Ελλάδα μέσω της ΕΚΠΟΛ της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτιστικού Τουρισμού και για τις τελευταίες εξελίξεις δεδομένου ότι ο Δήμος Νοτίου Πηλίου είναι ένας από τους 14 φορείς που συμμετέχουν στο δίκτυο και φυσικά υλοποιεί ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά προγράμματα το επονομαζόμενο CHARTS.

Το διακρατικό έργο CHARTS “Culture and Heritage Added Value to Regional policies for Tourism Sustainability” δηλαδή «Πολιτισμός και Κληρονομιά ως προστιθέμενη αξία στην περιφερειακή πολιτική για την αειφορία του τουρισμού», στο πρόγραμμα διαπεριφερειακής συνεργασίας INTERREG IVC της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει σαν κύριο στόχο την καταγραφή, ανάλυση, ανταλλαγή, βελτίωση, αξιολόγηση και μεταφορά καλών πρακτικών (good practices) στον πολιτισμό, την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά και ενσωμάτωση αυτών στις πολιτικές για ανάπτυξη βιώσιμου τουρισμού, σε 10 περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό την ηγεσία του Δήμου Νοτίου Πηλίου. Στο εταιρικό σχήμα του έργου συμμετέχουν αυτοδιοικήσεις, περιφέρειες και οργανισμοί τουρισμού από 10 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης [Ελλάδα, Βρετανία, Βέλγιο, Ιρλανδία, Κύπρο, Ιταλία (Περιφέρεια Βένετο), Λετονία, Ρουμανία, Ισπανία και Βουλγαρία (Δήμος Burgas)]. Συμμετέχουν επίσης το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτιστικού Τουρισμού ECTN που εδρεύει στις Βρυξέλλες, το Δίκτυο Ibertur του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ).

Όπως αναφέρθηκε ο Δ. Νοτίου Πηλίου είναι ο leader του προγράμματος CHARTS και την προβολή αυτού του προγράμματος έχει αναλάβει το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτιστικού Τουρισμού ECTN.

Ο Πρόεδρος κ. Χαλέβας ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο για την επαφή που είχε με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, όπου συζητήθηκαν η προώθηση της αναγνωρισιμότητας πολιτιστικής κληρονομιάς, το τρενάκι του Πηλίου και η κατοχύρωση μεταξύ των αναγνωρισμένων πολιτιστικών διαδρομών από την Ευρωπαϊκή Ένωση της Αργοναυτικής Εκστρατείας. Το τρενάκι του Πηλίου είναι η μοναδική υποψηφιότητα πολιτιστικής κληρονομιάς πανελλαδικά καθώς δικαίωμα συμμετοχής σε αυτές έχουν θέματα στα οποία εμπλέκονται 3 κράτη. Το τρενάκι του Πηλίου καλύπτει αυτές τις προδιαγραφές καθότι είναι στην Ελλάδα, τις σιδηροδρομικές γραμμές και τις γέφυρες σχεδίασε ο Ιταλός Εβαρίστο Ντε Κύρικο, ενώ οι μηχανές του τρένου έχουν αγοραστεί από τη Γαλλία.

Με ομόφωνη απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο επικαιροποίησε τη συμμετοχή του και την εγγραφή του στο ECTN προκειμένου να μπορέσει να αξιοποιήσει και άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα προς όφελος της τουριστικής προβολής της περιοχής.

Από κοινού συμφώνησαν ο Δ. Νοτίου Πηλίου και ο κ. Χαλέβας ότι το Πήλιο είναι πλούσιο σε πολιτιστική κληρονομιά και όλοι μαζί πρέπει να αξιοποιήσουμε και να προβάλλουμε τις δυνατότητες που έχει.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει