“Ο κ. Αγοραστός ας αποφασίσει, θα υπηρετεί Θεσσαλούς ή εργολάβους, κυβέρνηση και τρόικα”

Ανακοίνωση των περιφερειακών συμβούλων Η. Διώτη, Στ. Αναστασόπουλου και Γ. Σταμπουλή

Ανακοίνωση για τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας

Δύο βασικά χαρακτηριστικά της πολιτικής πρακτικής του κ. Αγοραστού και της παράταξής του αναδείχθηκαν και κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας το απόγευμα της Παρασκευής 28/11: η προσπάθεια υποβάθμισης του ρόλου του οργάνου και υποκριτική διγλωσσία του κ. Αγοραστού που από τη μία προσπαθεί να αποδείξει πόσο καλός και πρόθυμος μαθητής και “συνοδοιπόρος” είναι της κυβέρνησης και από την άλλη προσποιείται τον διεκδικητικό, ενώ την ίδια ώρα κοροϊδεύει ή κρύβεται από τους πολίτες. Αυτά τα χαρακτηριστικά έγιναν ακόμη πιο εμφανή από τα ακόλουθα:

Για την αναθεώρηση των ΠΕΣΔΑ και τη νομοθετική “υπονόμευση” από το ΥΠΕΚΑ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως αυτή εκφράζεται από τα Περιφερειακά Συμβούλια: Ο κ. Αγοραστός δε δέχθηκε να τεθεί καν σε συζήτηση το ψήφισμα του Δρόμου Ανατροπής για το άρθρο 17 του υπό διαβούλευση σ/ν του ΥΠΕΚΑ, με το οποίο επιχειρείται ωμή πολιτική παρέμβαση σε βάρος των Περιφερειών, με την κηδεμόνευση εκ μέρους του Υπουργείου της διαδικασίας αναθεώρησης των Περιφερειακών Σχεδιασμών Διαχείρισης Απορριμμάτων. Είναι πασίδηλο ότι η υπονόμευση του ρόλου των Περιφερειών έχει ως απώτερο στόχο την τυπική νομιμοποίηση ενός συγκεντρωτικού, υψηλού οικονομικού κόστους για τους πολίτες και αντιπεριβαλλοντικού μοντέλου διαχείρισης απορριμμάτων, με την παραχώρησή τους στους εργολάβους. Δυστυχώς, ο Περιφερειάρχης δήλωσε ότι αρκείται στις διαβεβαιώσεις του υπουργού, δηλαδή μιας υποτελούς, αναξιόπιστης κυβέρνησης, που “κόβει και ράβει” νομοσχέδια μέχρι και την ώρα που αυτά τίθενται στην Ολομέλεια. Είναι σαφές όμως, ότι η αυτή ακριβώς η κυβέρνηση, από τα δείγματα γραφής που έχει δώσει μέχρι σήμερα, δε σκοπεύει στην ουσία να κάνει βήμα πίσω, παραδίδοντας το “θησαυρό” της διαχείρισης απορριμμάτων στους ιδιώτες, και σε κάθε περίπτωση το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει αρμοδιότητα και καθήκον να εκφράσει και να υπερασπισθεί το θεσμό της ΤΑ.

Για την έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Στρατηγικού Πλαισίου Επενδύσεων Μεταφορών 2014 – 2025: Η παράταξή μας είχε, ούτως ή άλλως, καταψηφίσει τη ΣΜΠΕ κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Αγροτικού Τομέα, επειδή ακριβώς αγνοούν την τρέχουσα πραγματικότητα (ιδιωτικοποιήσεις υποδομών μεταφορών, αυτοκινητοδρόμων, μείωση ΠΔΕ κ.α.). Στη συνεδρίαση του Π.Σ. Θεσσαλίας επισημάναμε προς τον κ. Αγοραστό ότι οι συνάδελφοί του Περιφερειάρχες και τα αντίστοιχα ΠΣ Κρήτης και Πελοποννήσου δε δίστασαν, ομόφωνα μάλιστα (Κρήτη), να απορρίψουν τις ΣΜΠΕ των ΣΠΕΜ 2014-2025, ερχόμενα ουσιαστικά σε ευθεία αντίθεση με τους σχεδιασμούς του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Για την έγκριση εγκατάστασης Μονάδων Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας με την χρήση Βιοαερίου (Σαρακίνα Καλαμπάκας) ή/και της καύση Βιομάζας (ΔΕ Κάρλας, Δ. Ρήγα Φεραίου): Αποκορύφωμα της συμπεριφοράς του κ. Αγοραστού είναι η τοποθέτηση του ίδιου και της παράταξής του στο θέμα της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των μονάδων εκμετάλλευσης βιομάζας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Στην πρώτη περίπτωση, στη Σαρακίνα Καλαμπάκας, με την πίεση και των κατοίκων και όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης αποσύρθηκε το θέμα, μέχρι οι επενδυτές να συμμορφωθούν με σειρά απαιτήσεων, όπως τέθηκαν από τους την τοπική κοινωνία. Και ενώ ο κ. Αγοραστός με το γνωστό λαϊκισμό του καλούσε όλους να τοποθετηθούν με ένα ναι ή όχι, υπέρ ή κατά των μονάδων εκμετάλλευσης βιομάζας, ανεξάρτητα από τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητές τους αναίρεσε τον εαυτό του μέσα σε λίγη ώρα δύο φορές, Στο παρόμοιο θέμα των δύο μονάδων στο Ριζόμυλο, ο ίδιος απέφυγε να τοποθετηθεί σαφώς αποχωρώντας πρόσκαιρα από το Περιφερειακό Συμβούλιο, η δε παράταξη της πλειοψηφίας ψήφισε (φιμώνοντας και απαξιώνοντας τις εντός της διαφορετικές γνώμες) να παραιτηθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο της ευθύνης του απέναντι στους πολίτες: δεν έλαβε θέση επί τους ουσίας, ενώ ο νόμος προβλέπει τη γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου και παρέπεμψε και τη θετική εισήγηση των υπηρεσιών μαζί με αρνητικές τοποθετήσεις των τοπικών φορέων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε ότι αποτελεί καθήκον και υποχρέωσή μας να περιφρουρήσουμε το ρόλο του Περιφερειακού Συμβουλίου ως κορυφαίου πολιτικού οργάνου σε επίπεδο Θεσσαλίας, αλλά και κύριου εκφραστή της άποψης των πολιτών. Και δε θα διστάζουμε, κάθε φορά που βλέπουμε ότι αυτοί οι ρόλοι αγνοούνται, να ερχόμαστε σε αντιπαράθεση, προσπαθώντας ακριβώς να διαφυλάξουμε τη λειτουργία του, προς όφελος της τοπικών και κοινωνικών αναγκών. Ο κ. Αγοραστός ας αποφασίσει αν εφεξής θα υπηρετεί το θεσμό και τους Θεσσαλούς ή τους εργολάβους, την κυβέρνηση και την τρόικα.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι
του «Δρόμου ανατροπής για τη Θεσσαλία»

Ηρώ Διώτη
Στέλιος Αναστασόπουλος
Γιώργος Σταμπουλής

Μπορεί επίσης να σας αρέσει