Ο Λίβανος δεν πρέπει να αφεθεί μόνος του


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου 2020, 14:27

Ο Λίβανος, που αντιμετωπίζει έναν «ακραίο κίνδυνο», δεν μπορεί «να αφεθεί μόνος του», δήλωσε σήμερα ο πάπας Φραγκίσκος, σε ένα μακροσκελές μήνυμα αφιερωμένο στη χώρα κατά το τέλος της γενικής ακρόασής του.

Ο ποντίφικας κάλεσε τους πιστούς του πλανήτη «σε μια παγκόσμια ημέρα προσευχής και νηστείας για τον Λίβανο, την ερχόμενη Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου» στην οποία θα μπορούσαν επίσης να συμμετάσχουν και άλλες θρησκείες. Για την προσευχή αυτή θα στείλει στον Λίβανο το δεξί του χέρι και υπουργό Εξωτερικών, τον καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν.

«Έναν μήνα μετά την τραγωδία που έπληξε την πόλη της Βηρυτού, οι σκέψεις μου πηγαίνουν ακόμη στον αγαπητό Λίβανο, στον ιδιαίτερα δοκιμαζόμενο λαό του», είπε ο πάπας κρατώντας στο ένα χέρι τη σημαία του Λιβάνου, που έφερε στην ακρόαση ένας νεαρός Μαρωνίτης ιερέας.

«Απέναντι στις επαναλαμβανόμενες τραγωδίες που κάθε κάτοικος της χώρας αυτής γνωρίζει, συνειδητοποιούμε τον ακραίο κίνδυνο που απειλεί την ίδια την ύπαρξη της χώρας. Ο Λίβανος δεν μπορεί να αφεθεί μόνος του», είπε ο ποντίφικας.

«Επί εκατό χρόνια, ο Λίβανος ήταν μια χώρα ελπίδας. Επίσης κατά τη διάρκεια των πιο σκοτεινών περιόδων της ιστορίας τους, οι Λιβανέζοι διατήρησαν την πίστη τους στον Θεό και έδειξαν την ικανότητα να κάνουν τη γη τους έναν τόπο ανεκτικότητας, σεβασμού, συμβίωσης, μοναδικό στην περιοχή», είπε ο Πάπας.

«Ο Λίβανος αντιπροσωπεύει κάτι περισσότερο από μία χώρα, ο Λίβανος είναι ένα μήνυμα ελευθερίας και ένα παράδειγμα πλουραλισμού, τόσο για την Ανατολή όσο και για τη Δύση», και «για το καλό της χώρας, αλλά και του κόσμου, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να χαθεί αυτή η κληρονομιά». πρόσθεσε ο πάπας Φραγκίσκος.

Κάλεσε επίσης τους Λιβανέζους πολιτικούς ηγέτες και τους θρησκευτικούς ηγέτες της χώρας «να επιδοθούν με ειλικρίνεια και διαφάνεια στο έργο της ανοικοδόμησης αφήνοντας στην άκρη τα συμφέροντα των κομμάτων και λαμβάνοντας υπόψη το κοινό καλό και το μέλλον του έθνους».

Από την πλευρά της η διεθνής κοινότητα πρέπει να υποστηρίξει τη χώρα «για να τη βοηθήσει να εξέλθει από μια σοβαρή κρίση, χωρίς να εμπλακεί στις περιφερειακές εντάσεις»

Απευθυνόμενος τέλος στον πληθυσμό ο πάπας είπε: «ξαναβρείτε το κουράγιο, αδελφοί», «μην εγκαταλείψετε τα σπίτια σας και την κληρονομιά σας!».

Ο πάπας πραγματοποίησε σήμερα την πρώτη γενική ακρόασή του έπειτα από έξι μήνες σε υπαίθριο χώρο παρουσία κοινού, περίπου 500 άτομα που ήρθαν φορώντας μάσκες σε μια αυλή του επισκοπικού μεγάρου και όχι στην τεράστια πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει