Ο Λουκασένκο ευχαρίστησε τον Πούτιν για την οικονομική υποστήριξη

[ad_1]


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2021, 02:00

Τη στιγμή που οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε., συμφωνούσαν στις Βρυξέλλες να προχωρήσουν άμεσα στην επιβολή επιπλέον κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας ως απάντηση στη φυλάκιση του Ρώσου αντιφρονούντα και επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο συναντούσε στο Σότσι τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο ευχαρίστησε για την οικονομική υποστήριξη προς τη χώρα του κατά τη διάκρεια των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας.

Η περαιτέρω οικονομική συνεργασία και η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, ήταν τα θέματα στα οποία επικεντρώθηκαν οι συνομιλίες των δύο ηγετών.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι τα εργαλεία συνεργασίας που υπάρχουν μεταξύ Ρωσίας και Λευκορωσίας έχουν ρυθμισθεί και λειτουργούν καλά.

Ο Λουκάσενκο ευχαρίστησε τον Ρώσο πρόεδρο για την οικονομική υποστήριξη προς την χώρα του και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συνεχισθούν και μελλοντικά τέτοιου είδους συνομιλίες τετ-ατετ με το Ρώσο πρόεδρο, ενώ δεν παρέλειψε να εκθειάσει την καθόλα φιλική και χωρίς επισημότητες ατμόσφαιρα των συνομιλιών, καθώς και οι δύο ηγέτες ήταν ντυμένοι απλά. «Είναι σοβαρές συνομιλίες που γίνονται με συνηθισμένα ρούχα» είπε ο Λουκασένκο.

Η Ρωσία τον περασμένο Σεπτέμβριο χορήγησε στην Λευκορωσία δάνειο ύψους 1,5 δισεκ. δολαρίων, που υπήρξε μια χειρονομία υποστήριξης προς τον Λουκασένκο, ενώ συνεχίζονταν σε όλη της επικράτεια της Λευκορωσίας διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, που είχαν ξεκινήσει μετά τις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου, καθώς οι αντίπαλοι του θεώρησαν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα που ανέδειξε νικητή τον Λουκασένκο, ήταν αποτέλεσμα νοθείας.

«Είμαι φυσικά ευγνώμων για την οικονομική υποστήριξη που παρείχατε στη Λευκορωσία», δήλωσε ο Λουκασένκο κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στην πόλη Σότσι. «Πρέπει να σας ενημερώσω ότι η βοήθεια αυτή δεν ήταν μάταιη. Τα χρήματα δεν έχουν χαθεί».

Η ρωσική εφημερίδα Kommersant επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές είχε γράψει ότι ο Λουκάσένκο προτίθεται να ζητήσει επιπλέον οικονομική βοήθεια με την μορφή δανείου ύψους 3 δισεκ. δολαρίων, αλλά ο βετεράνος Λευκορώσος ηγέτης που βρίσκεται στην εξουσία από το 1994, αρνήθηκε ότι θα ζητήσει περισσότερα χρήματα.

Ο Λουκασένκο αντιμετώπισε τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας με υπερβολική χρήση βίας από τις δυνάμεις καταστολής Η ηγέτις της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, που ζει στη Λιθουανία, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα στην ελβετική εφημερίδα Le Temps ότι η αντιπολίτευση δεν θα βγαίνει στους δρόμους αυτήν την περίοδο επειδή οι διαδηλωτές δεν μπορούσαν να αντικρούσουν τη δύναμη που χρησιμοποίησε η αστυνομία.

Τη Δευτέρα δικαστήριο της λευκορωσικής πόλης Γκομέλ επέβαλλε ποινή φυλάκισης πέντε ετών σε έναν 17χρονο επειδή συμμετείχε σε διαδηλώσεις τον περασμένο Αύγουστο, ενώ σε δύο άλλους διαδηλωτές επιβλήθηκαν ποινές έξι και οκτώ ετών αντιστοίχως.

[ad_2]

Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει