Ο μεγιστάνας Σιάο Τζιανχούα καταδικάστηκε από δικαστήριο σε κάθειρξη 13 ετών για απάτηΠρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2022, 12:46

Ο κινεζικής καταγωγής καναδός μεγιστάνας Σιάο Τζιανχούα, ο οποίος είχε εξαφανιστεί το 2017 από ένα ξενοδοχείο του Χονγκ Κονγκ, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών, ανακοίνωσε την Παρασκευή η δικαιοσύνη.

Την εποχή της σύλληψής του ο Σιάο ήταν ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Κίνας, με μια περιουσία που υπολογιζόταν σε 6 δισεκ. δολάρια.

Ο Σιάο κρίθηκε ένοχος για «υπεξαίρεση δημόσιων κεφαλαίων» και «παράνομη χρήση κεφαλαίων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το δικαστήριο της Σανγκάης που δίκασε τον επιχειρηματία.

Η εξαφάνισή του το 2017 είχε προκαλέσει συγκίνηση στο Χονγκ Κονγκ.

Ο Σιάο είχε τη φήμη ότι διατηρούσε σχέσεις με υψηλόβαθμούς κινέζους κομμουνιστές ηγέτες και, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, απήχθη από πράκτορες του Πεκίνου.

Μετά την απαγωγή του λίγες πληροφορίες είχαν γίνει γνωστές για την υπόθεση από τις κινεζικές αρχές.

Η έρευνα σε βάρος του Σιάο Τζιανχούα φαίνεται πως εντάσσεται στο πλαίσιο της εκτεταμένης εκστρατείας κατά της διαφθοράς, την οποία κήρυξε ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ όταν ανέλαβε την εξουσία το 2012.

Η φερόμενη απαγωγή του Σιάο στο Χονγκ Κονγκ είχε πραγματοποιηθεί σε μια εποχή που οι πράκτορες της ηπειρωτικής Κίνας δεν επιτρεπόταν να δρουν στο ημιαυτόνομο έδαφος.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2022, 12:46Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει