Ο νέος IRA της Βόρειας ΙρλανδίαςΟ νέος IRA δεν είναι και τόσο καινούργιος. Οργανώθηκε γύρω στο 2012, και έχει τις ρίζες του σε αντιφρονούντες που απέρριψαν την κεντρική απόφαση του Ιρλανδικού Ρεπουμπλικανικού Στρατού να λειτουργήσει πολιτικά και ως μέρος της λύσης του Ιρλανδικού ζητήματος και όχι να συνεχίσει να είναι μέρος του προβλήματος

Παρά το όνομά του, ο νέος IRA είναι δεσμευμένος με το παρελθόν. Η ομάδα έχει τις ρίζες της σε ρεπουμπλικανικές οργανώσεις που διασκορπίστηκαν αντιτιθέμενες στην ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία της δεκαετίας του 1990.

Η αναγνώριση της ευθύνης του Νέου ΙΡΑ για τη δολοφονία της 29χρονης δημοσιογράφου Lyra McKee δεν ήταν έκπληξη για την εθνικιστική κοινότητα του Londonderry  αν και οι προφάσεις-δικαιολογίες που εκφράστηκαν εξόργισαν πολλούς.

Ο νέος IRA κατηγόρησε την αστυνομία ότι προκάλεσε αναταραχές που προηγήθηκαν της επίθεσης με πυροβόλα όπλα κατά την διάρκεια της οποίας βρήκε τον θάνατο η McKee. Ο Νέος ΙΡΑ είπε χαρακτηριστικά  πως κάθε δημοσιογράφος «στέκεται δίπλα σε εχθρικές δυνάμεις».

Επίσης, ασκήθηκε πίεση στον Νέο ΙΡΑ να ζητήσει συγγνώμη από την άκρααριστερή  ομάδα Saoradh (που σημαίνει «απελευθέρωση»), η οποία ενεργεί (και αυτή) ως εκφραστής του IRA.

Επικίνδυνο κατάλοιπο των πιο σκοτεινών ημερών

Ο νέος IRA που εδρεύει στο Μπελφάστ – με μέλη σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία – θεωρείται πλέον ως η πλέον επικίνδυνη  φράξια αντιφρονούντων.

Τα οχυρά του ομίλου βρίσκονται στα δυτικά τμήματα της επαρχίας, όπως το Derry, το Strabane και το Country Tyrone.

Οι βρετανικές δυνάμεις ασφαλείας και η αστυνομία στη Βόρεια Ιρλανδία δηλώνουν ότι τα μέλη του μπορεί να απαριθμούν μερικές εκατοντάδες, αλλά οι δυνατότητές τους είναι περιορισμένες.

Η δολοφονία της McKee προκάλεσε κύμα  θλίψης στη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Βόρειας Ιρλανδίας

Θεωρείται ότι η ομάδα περιλαμβάνει μέλη αρκετά έμπειρα για να συμμετάσχουν στον Προσωρινό IRA κατά τη διάρκεια των ταραχών, καθώς και άπειρα νεότερα μέλη που γεννήθηκαν μετά τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998.

Μετά τον θάνατο της McKee η Αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας αναφέρθηκε σε “νέα γενιά τρομοκρατών που προέρχεται από τις παλιές τάξεις”.

Γιατί εμφανίστηκε ο νέος IRA;

Η αναφορά στο “Νέο IRA” έγινε αρχικά από τα Μέσα ενημέρωσης μετά την εμφάνιση της ομάδας το 2012 – από την συγχώνευση των “πραγματικών του  IRA” και μικρότερων  ομάδων που απέρριψαν τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998. Η ομάδα πιστεύεται ότι αναφέρεται στον εαυτό της απλώς ως τον Ιρλανδικό Ρεπουμπλικανικό Στρατό (ΙRA).

Ήταν ο πραγματικός IRA – χωρίς αμφιβολία η ανώτατη μητρική οντότητα του νέου IRA – που πραγματοποίησε τις βομβιστικές ενέργειες του   Omagh τον Αύγουστο του 1998, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 29 άνθρωποι.

Ένας άλλος παράγοντας που συνεισέφερε στην εμφάνιση  του Νέου  IRA ήταν η οργάνωση  εθελοντών της  Ρεπουμπλικανικής Δράσης που είχε σαν στόχο  στον αγώνα εναντίον των ναρκωτικών. Η ομάδα, η οποία δραστηριοποιείται κυρίως στην περιοχή Ντέρι της Βόρειας Ιρλανδίας,0 ήταν κατά κύριο λόγο αφοσιωμένη στον εκφοβισμό με χρήση όπλων των  εμπόρων ναρκωτικών. Ωστόσο διατηρούσε  ισχυρούς δεσμούς με τον παλαιό Προσωρινό IRA.

Η Ιρλανδική ρεπουμπλικανική ομάδα  συνδεδεμένη με το Νέο IRA που απαγορεύθηκε από τα κοινωνικά δίκτυα

Η  ομάδα αρισετρών αντιφρονούντων, το Saoradh, θεωρείται πολιτική πτέρυγα του Νέου IRA, η οποία ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία της δημοσιογράφου Lyra McKee στη Βόρεια Ιρλανδία την περασμένη εβδομάδα.

Το Facebook και το Twitter έχουν αναστείλει τους λογαριασμούς του Saoradh την ίδια ημέρα που έγινε η κηδεία της McKee στο Μπελφάστ.

Η Saoradh, η ιρλανδική λέξη για απελευθέρωση, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις  μετά τον φόνο της McKee την Πέμπτη 18 Απριλίου καθώς  όλα συνέβησαν κυριολεκτικά κάτω από την μύτη της αστυνομίας στο Londonderry που ήταν παρούσα με ισχυρές δυνάμεις.

Πληροφορίες από DW

Σύνταξη Κώστας Μπετινάκης

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει