Ο Νικολάι Μλαντένοφ δεν θα αναλάβει ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕΠρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2020, 01:10

Ο Βούλγαρος διπλωμάτης Νικολάι Μλαντένοφ, απερχόμενος ειδικός επιτετραμμένος των Ηνωμένων Εθνών για το Μεσανατολικό, ο οποίος αποφασίστηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να είναι ο επόμενος ειδικός επιτετραμμένος για τη Λιβύη, αρνήθηκε να αναλάβει τη θέση για «προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους», ενημέρωσε χθες Τρίτη ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Ο κ. Μλαντένοφ, απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή από το 2015, «ενημέρωσε τη Δευτέρα τον Γενικό Γραμματέα ότι μετά το πέρας της αποστολής του στην Εγγύς Ανατολή την 31η Δεκεμβρίου, θα παραιτηθεί από τα Ηνωμένα Έθνη και δεν θα μπορέσει να αναλάβει τη θέση του ειδικού απεσταλμένου για τη Λιβύη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Αντόνιο Γκουτιέρες, ο Στεφάν Ντουζαρίκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο κ. Ντουζαρίκ δεν διευκρίνισε ποιος ενδέχεται να αναλάβει τον ρόλο αντί του κ. Μλαντένοφ. Προς το παρόν η Αμερικανίδα διπλωμάτης Στέφανι Ουίλιαμς θα συνεχίσει να είναι υπηρεσιακή ειδική επιτετραμμένη.

Το ΣΑ του ΟΗΕ έδωσε τη 15η Δεκεμβρίου το πράσινο φως προκειμένου ο Νικολάι Μλαντένοφ να αναλάβει τον λιβυκό φάκελο, 10 μήνες μετά την παραίτηση του Λιβανέζου διπλωμάτη Γασάν Σαλάμε από τον ρόλο για λόγους υγείας (23552721).

Αν και ο κ. Σαλάμε είπε πως εγκαταλείπει διότι η κατάσταση της υγείας του δεν του επέτρεπε να διαχειριστεί το «στρες» της αποστολής, κάθε άλλο παρά έκρυβε την κόπωση και την αηδία του μπροστά στις επανειλημμένες παραβιάσεις αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας από τα ίδια του τα μέλη.

Στη Λιβύη, που βυθίστηκε στο χάος μετά την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι το 2011, έπειτα από μια εξέγερση που υποστηρίχθηκε από το NATO, τα δύο βασικά αντίπαλα μέρη στον συνεχιζόμενο πόλεμο, η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) και ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) του Χαλίφα Χαφτάρ, συμφώνησαν τον Οκτώβριο να κηρύξουν ανακωχή.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2020, 01:11Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει