Ο ΟΑΕΔ ΕΚΒΙΑΖΕΙ ΓΙΑ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΑΝΕΡΓΩΝ!!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr

Με μία ακατανόητη, παράλογη και πιθανότατα παράνομη διάταξη του «Οδηγού Εφαρμογής», των νέων προγραμμάτων «κοινωφελούς εργασίας», ο ΟΑΕΔ διαγράφει από τα μητρώα του τους ανέργους που ως επιτυχόντες θα αρνηθούν για διάφορους λόγους τη θέση εργασίας στο πρόγραμμα.

Μόνο ως χυδαίος εκβιασμός μπορεί να χαρακτηριστεί αυτή η τιμωριτική πολιτική απέναντι στους ανέργους. Εκβιασμός που εξυπηρετεί πολλούς ρόλους. Πρώτον εντάσσεται στα διάφορα τεχνάσματα που έχει επιστρατεύσει η κυβέρνηση, προκειμένου να μετριάσει το τερατούργημα του σύγχρονου καπιταλισμού και της κοινωνικής καταστροφής των μνημονίων, που λέγετε ανεργία. Πρακτικά με αυτή τη διάταξη, εκβιάζουν το σύνολο των «ωφελούμενων» να δεχτούν μια θέση «εργασίας» με μισθό δούλου χωρίς δικαίωμα επανεξέτασης σύμφωνα με νέα δεδομένα που μπορεί να έχουν προκύψει στις ζωές μας. Ποιος αφαιρεί το δικαίωμα από έναν άνεργο κάτοικο π.χ. Βόλου, που πάνω στην απελπισία του έκανε αίτηση πριν από κάποιο καιρό για μια υπηρεσία του Αλμυρού, να επανεξετάσει την αποδοχή της θέσης, σύμφωνα με πιο πρόσφατα δεδομένα; Με ποιο θράσος ο ΟΑΕΔ τιμωρεί έναν άνεργο που επιλέγει τελικά να μην φορτωθεί ένα κοστοβόρο δρομολόγιο καθημερινά για 400 και κάτι ευρώ, που δε θα τα πάρει και στην ώρα τους;

Δεύτερον, στο έδαφος του ίδιου εκβιασμού, επιχειρείται να ενισχηθούν ακόμα περισσότερο ως κυρίαρχο δόγμα οι σχέσεις εργασίας δούλων, που εισάγουν τα «κοινωφελή» προγράμματα. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο από την πλευρά κυβέρνησης και ΟΑΕΔ. Γενικά θα φάτε τα νιάτα σας και τη ζωή σας στη διαρκή ανεργία και όταν έρθει η ώρα να δουλέψετε, ως διάλλειμα στη «μονοτονία» της ανεργίας, θα δουλεύεται με όρους σύγχρονου σκλάβου.

Τρίτον αποτελεί πολύ πιθανό ενδεχόμενο ο εκβιασμός να έχει να κάνει με τη διαχείριση των χρημάτων των «κοινωφελών» προγραμμάτων. Πιθανές αρνήσεις σε μία σειρά θέσεων, ίσως μειώνουν και το ποσό της χρηματοδότησης, που σημαντικό μέρος αυτής, κατά τα πρότυπα των προγενέστερων προγραμμάτων, δεν απευθύνεται στους εργαζόμενους αυτών, αλλά στους φορείς υλοποίησης και κυρίως στον κρατικό μηχανισμό, δηλαδή την κυβέρνηση και τους συνεργάτες της. Είναι γνωστό εξάλλου πως με τη διαχείριση των χρημάτων των ΕΣΠΑ, εδώ και χρόνια προσανατολίζονται μια σειρά αντεργατικά μέτρα και ταυτόχρονα μια σειρά κυβερνητικών παρατρεχάμενων φορέων «φουσκώνουν τις τσέπες τους»…

Ένα είναι σίγουρο. Οι θέσεις που επιχειρεί να καλύψει η «κοινωφελής εργασία», πρόσκαιρα και μέσα από μια σειρά εκβιασμών, αποτελούν βασικές θέσεις κοινωνικών υπηρεσιών και ως εκ τούτου, πρέπει να καλύπτονται από μόνιμο προσωπικό με μισθούς και δικαιώματα που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εργαζόμενης πλειοψηφίας. Από αυτή τη σκοπιά, οι μεθοδεύσεις του ΟΑΕΔ, που προφανώς τελεί υπό διατεταγμένη κυβερνητική υπηρεσία, όχι απλά δεν λύνουν κανένα πρόβλημα, αλλά ουσιαστικά γίνονται ένας ακόμη κρίκος στην εξαθλίωση της εργαζόμενης πλειοψηφίας.

Δε σκοπεύουμε να κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια και να υποκύψουμε σε έναν ακόμη εκβιασμό. Καλούμε όλους τους συναδέλφους που δούλεψαν, δουλεύουν, ή υπογράφουν αυτή τη στιγμή συμβάσεις, αλλά και όλους τους συνδικαλιστικούς, κοινωνικούς και μαζικούς φορείς σε μέρα πανελλαδικής δράσης στις διευθύνσεις των καταστημάτων του ΟΑΕΔ την Παρασκευή 27/12 στις 11:00. Απαιτούμε την άμεση απόσυρση την αισχρής διάταξης που επιχειρεί να επιβάλει ο ΟΑΕΔ. Όλοι μαζί μπορούμε να νικήσουμε.

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ ΒΟΛΟΥ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/12 ΩΡΑ 11:00

Σωματείο Συμβασιούχων Εργαζομένων σε ΝΠΙΔ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει