Ο Πουτζδεμόν εάν εκλεγεί, δεν θα χαίρει ασυλίας έως τις 2 ΙουλίουΤο Ευρωκοινοβούλιο περιπλέκει την πιθανότητα επιστροφής του πρώην προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν στην Ισπανία, σε περίπτωση που ο ίδιος εκλεγεί στις επερχόμενες Ευρωεκλογες.

Σε γραπτή τους εξήγηση, οι νομικές υπηρεσίες του ευρωπαϊκού οργάνου δηλώνουν πως είναι απαραίτητο οι εκλεγμένοι να ορκισθούν, ή να δηλώσουν πίστη στο Σύνταγμα της εκάστοτε χώρας και προειδοποιεί πως οι Ευρωβουλευτές δεν χαίρουν ασυλίας μέχρι τις 2 Ιουλίου, ημερομηνίας σύστασης σε Σώμα της νέας Ευρωβουλής. Ως εκ τούτου ο Κάρλος Πουτζδεμόν κινδυνεύει να συλληφθεί καθ’ οδόν προς τη Μαδρίτη για να παραλάβει το πρακτικό της εκλογής του, δεδομένου ότι δεν θα χαίρει ακόμη βουλευτικής ασυλίας.

Στην τετρασέλιδη απάντηση της Ευρωβουλής σε σχετικό ερώτημα που εστάλη στις 25 Μαρτίου, αναγνωρίζεται το δικαίωμα να κατέλθουν στις εκλογές υποψήφιοι εναντίον των οποίων εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης στις χώρες τους, όμως όπως αναφέρεται είναι αναγκαία «η φυσική παρουσία τους στη Μαδρίτη, προκειμένου να ορκισθούν στο ισπανικό Σύνταγμα και να συμπεριληφθεί έτσι στον κατάλογο που θα διαβιβάσουν οι ισπανικές Αρχές στο Ευρωκοινοβούλιο».

Επιπλέον, στο ίδιο κείμενο προστίθεται πως εάν ο επιλεγόμενος «φυγάς του Βατερλό» συλληφθεί κατά τη στιγμή της παραλαβής του πρακτικού, «οι ισπανικές δικαστικές Αρχές θα πρέπει να του επιτρέψουν να ολοκληρώσει τη διαδικασία». Συνεπώς, ο Πουτζδεμόν θα επωφελείτο από μία, εντελώς απίθανη, δυνατότητα να δεχθεί η ισπανική Δικαιοσύνη να παραλάβει το πρακτικό της εκλογής του και να γίνει Ευρωβουλευτής.

Πάντως και η εκλογή του Πουτζδεμόν στην Ευρωβουλή δεν είναι δεδομένη. Σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις, το κόμμα του Junts Per Catalunya δεν φαίνεται να κατορθώνει να μπει στην Ευρωβουλή στις επερχόμενες εκλογές. Επιπλέον, η ρήξη μεταξύ της άτυπης συμμαχίας των Καταλανών με τους Βάσκους εθνικιστές του PNV, εξαιτίας των όλο και διογκούμενων διαφορών τους, περιπλέκουν την πιθανότητα να εκλεγεί ο Πουτζδεμόν.


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 18 Απριλίου 2019, 08:55

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει