Ο Πούτιν αναβιώνει τον εφιάλτη της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι
Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2022, 07:28

Τον «πυρηνικό εφιάλτη» της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, απειλεί ότι θα αναβιώσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με όσα προέκυψαν από τις συζητήσεις που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν και δημοσιεύθηκαν σε διάφορα διεθνή ΜΜΕ.

Πιο συγκεκριμένα στη συνομιλία που είχε χθες Κυριακή (6/11) με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο Βλάντιμιρ Πούτιν έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς τη Δύση, αναφερόμενος στις επιθέσεις του Αυγούστου του 1945, με πυρηνικές βόμβες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, οι οποίες και οδήγησαν στην παράδοση της Ιαπωνίας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν διπλωματικές πηγές, ο Ρώσος πρόεδρος  εξέφρασε ξεκάθαρα την άποψη πως οι βομβαρδισμοί  που οδήγησαν στην παράδοση της Ιαπωνίας και το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, απέδειξαν ότι «δεν χρειάζεται να επιτεθείς στις μεγάλες πόλεις για να νικήσεις».

Παρά τις παροτρύνσεις των Δυτικών προς την Ουκρανία, να προβεί σε ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν φαίνεται ότι συμμερίζεται την άποψη του πολεμοχαρή Τσετσένου ηγέτη, Ραμζάν Καντίροφ, που καλεί τον να ρίξει πυρηνικά.

Μάλιστα σε δημοσίευμα της  η Mail on Sunday, επικαλείται μια γαλλική κυβερνητική πηγή σύμφωνα με την οποία  το τηλεφώνημα του Εμανούέλ Μακρόν με τον Ρώσο πρόεδρο, άφησε τον Γάλλο σαφώς ανήσυχο. Η ίδια πηγή πρόσθεσε –σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα- ότι «ακουγόταν σαν μια πολύ βαριά νύξη ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν τακτικό πυρηνικό όπλο στην ανατολική Ουκρανία, αφήνοντας το Κίεβο άθικτο. Αυτή φάνηκε να είναι η ουσία των παρατηρήσεών του».

«Οι δύο πρόεδροι έχουν αναμφίβολα συζητήσει τον κίνδυνο χρήσης πυρηνικών όπλων. Ο Πούτιν θέλει να περάσει το μήνυμα ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι, σύμφωνα με το ρωσικό δόγμα σχετικά με τα πυρηνικά όπλα», τόνισε η ίδια πηγή στην εφημερίδα.

Θορυβημένος με τον Πούτιν ο Μακρόν

«Ο Μακρόν ήταν σαφώς θορυβημένος. Ακούστηκε σαν μια πολύ βαριά νύξη ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα τακτικό πυρηνικό όπλο στην ανατολική Ουκρανία, αφήνοντας το Κίεβο άθικτο. Αυτή φάνηκε να είναι η ουσία των παρατηρήσεών του», δήλωσε πηγή της γαλλικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την ίδια κυβερνητική πηγή, που επικαλείται η DailyMail, «οι δύο πρόεδροι συζήτησαν αναμφίβολα τον κίνδυνο χρήσης πυρηνικών όπλων. Ο Πούτιν θέλει να περάσει το μήνυμα ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι, σύμφωνα με το ρωσικό δόγμα σχετικά με τα πυρηνικά όπλα».

Αρκετοί Δυτικοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι ο Πούτιν θα μπορούσε  να κάνει πράξη τις απειλές του μετά την επίθεση των ουκρανικών δυνάμεων στην γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία, τότε  που ο Ρώσος πρόεδρος είχε πει ότι κάτι τέτοιο  θα «ξεπερνούσε την κόκκινη γραμμή» και θα προκαλούσε την «ημέρα της κρίσης».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενημερώθηκε από τις υπηρεσίες ασφαλείας του ότι υπήρχε «πολύ υψηλός» κίνδυνος η Ρωσία να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε ότι αν οι Δυτικές δυνάμεις θέσουν σε κίνδυνο την «ακεραιότητα» του ρωσικού εδάφους τότε «θα χρησιμοποιήσουμε σίγουρα όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας», προσθέτοντας με στόμφο στη συνέχεια ότι «αυτό δεν είναι μπλόφα».Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει