Ο Πούτιν θέλει να ανανεωθεί έως το τέλος του 2019 η συνθήκη New Start με τις ΗΠΑ


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου 2019, 01:30

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Πέμπτη ότι θα ήθελε να ανανεωθεί έως το τέλος του έτους με τις ΗΠΑ η Νέα Συμφωνία για τη Μείωση των Στρατηγικών Πυρηνικών Όπλων (New Start).

Η απόφαση αυτή αναμένεται να ληφθεί το συντομότερο δυνατόν “έτσι ώστε να μην οδηγήσει σε πολλαπλές ερμηνείες της θέσης μας”, δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενώπιον στρατιωτικών αξιωματούχων.

Από την πλευρά της, “η Ρωσία είναι έτοιμη να ανανεώσει τη συνθήκη New Start χωρίς καθυστέρηση πριν από το τέλος του έτους”, πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Οι ΗΠΑ αποχώρησαν επισήμως τον Αύγουστο από τη Συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσου Βεληνεκούς (INF), που είχε υπογραφεί στη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι την παραβιάζει.

Η συμφωνία αυτή θεωρείτο πυλώνας παγκόσμιας ασφαλείας και το γεγονός ότι εκπνέει, εγείρει φόβους για μια επανάληψη της κούρσας των εξοπλισμών.

Ο Πούτιν δήλωσε την Πέμπτη για το θέμα αυτό, ότι θα ήθελε να οριστούν τα “μέτρα για να αντιμετωπιστούν εν δυνάμει κίνδυνοι” που συνδέονται, σύμφωνα με αυτόν, με μια αμερικανική αποχώρηση από τη συνθήκη INF.

Η Ουάσινγκτον έχει δείξει έως τώρα μικρό ενδιαφέρον για την ανανέωση για πέντε χρόνια μιας συνθήκης New Start μετά την εκπνοή της παρούσας συνθήκης στις αρχές του 2021, θέλοντας να απαλλαγεί από τους περιορισμούς της.

Η συνθήκη New Start, που υπογράφηκε το 2010 μεταξύ των τότε προέδρων, του Αμερικανού Μπαράκ Ομπάμα και του Ρώσου Ντμίτρι Μεντβέντεφ, όταν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών τους ήταν πολύ πιο θερμές, θεωρείται η τελευταία συμφωνία για τα πυρηνικά όπλα που είναι ακόμη σε ισχύ και προβλέπει τη διατήρηση των πυρηνικών οπλοστασίων της Ρωσίας και των ΗΠΑ σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από αυτά του Ψυχρού Πολέμου.

Η συμφωνία είχε αναγκάσει τους δύο πρωταγωνιστές να μειώσουν στο μισό τους εκτοξευτές των πυρηνικών τους πυραύλων και να δημιουργήσουν ένα νέο σύστημα ελέγχου.

Οι δηλώσεις αυτές του Βλαντίμιρ Πούτιν διατυπώνονται την επομένη των ακροάσεων ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ για τη σημασία της συνθήκης New Start.

Η κατάσταση “θα μπορούσε να αλλάξει εντελώς και γρήγορα” χωρίς μια τέτοια συμφωνία και να οδηγήσει ενδεχομένως τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια “στρατηγική κρίση”, δήλωσε η πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδια για τον έλεγχο των εξοπλισμών Ρόουζ Γκοτμέλερ.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει