Ο πρεσβευτής της Βρετανίας αναχωρεί εντός της ημέραςΠρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 15 Αυγούστου 2021, 06:59

Ο πρεσβευτής της Βρετανίας στο Αφγανιστάν πρόκειται να έχει εγκαταλείψει τη χώρα της Ασίας αεροπορικώς ως το απόγευμα, αναφέρει στο σημερινό της φύλλο η Sunday Telegraph, αφού εκατοντάδες μέλη του στρατού του ΗΒ μετέβησαν στη χώρα για εγγυηθούν την ασφάλεια της απομάκρυνσης των Βρετανών διπλωματών, δημοσίων λειτουργών και πολιτών.

Η προέλαση των Ταλιμπάν συνεχίστηκε χθες, με τους ισλαμιστές αντάρτες να πλησιάζουν ακόμη περισσότερο την Καμπούλ. Η πρωτεύουσα και η Τζαλαλάμπαντ (ανατολικά) είναι πλέον οι μοναδικές πόλεις υπό τον έλεγχο των δυνάμεων της κυβέρνησης· δυτικές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, σπεύδουν να απομακρύνουν εσπευσμένα διπλωμάτες και άλλους πολίτες τους.

Το σχέδιο για την απομάκρυνση των Βρετανών προέβλεπε ότι η επιχείρηση θα διαρκούσε εβδομάδες, όμως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της κυριακάτικης έκδοσης της Τέλεγκραφ, η ταχύτητα της προέλασης των Ταλιμπάν εγείρει φόβους πως το αεροδρόμιο της Καμπούλ θα καταληφθεί σύντομα από τους αντάρτες και το Λονδίνο αποφάσισε να επισπεύσει τη διαδικασία.

Ως το βράδυ του Σαββάτου είχαν απομείνει μόλις μερικές δεκάδες Βρετανοί διπλωμάτες και δημόσιοι λειτουργοί από τους 500 που υπηρετούσαν στο Αφγανιστάν ως αυτή την εβδομάδα. Ο πρεσβευτής αναμένεται να αναχωρήσει μέσα στην ημέρα.

Δεν ήταν εφικτή η επικοινωνία με κάποιον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών για να σχολιάσει το δημοσίευμα της εφημερίδας.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι αποφάσισε να αναπτυχθούν κάπου 600 στρατιωτικοί, ιδίως μέλη των Ειδικών Δυνάμεων, στην Καμπούλ για να εγγυηθούν την ασφάλεια της επιχείρησης απομάκρυνσης των Βρετανών πολιτών και Αφγανών συνεργατών τους, κυρίως διερμηνέων.


Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 15 Αυγούστου 2021, 06:59Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει