Ο πρωθυπουργός του Ιράκ ζήτησε από το κοινοβούλιο να αποπέμψει τον κυβερνήτη της επαρχίας ΝινευήΟ πρωθυπουργός του Ιράκ ‘Αντελ ‘Aμπντελ Μάχντι ζήτησε σήμερα από το κοινοβούλιο να αποπέμψει τον κυβερνήτη της επαρχίας Νινευή, όπου το ναυάγιο ενός πορθμείου στη Μοσούλη στοίχισε τη ζωή 100 ανθρώπων, κυρίως γυναικών και παιδιών.

Επικαλούμενος “αμέλεια και σαφείς ελλείψεις”, ο ‘Αμπντελ Μάχντι απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο του κοινοβουλίου στην οποία του ζητεί να διοργανώσει ψηφοφορία στη Συνέλευση. Μόνο αυτή η τελευταία μπορεί, με απόλυτη πλειοψηφία, να αποφανθεί την αποπομπή αυτή, έπειτα από πρόταση του αρχηγού της κυβέρνησης, σύμφωνα με την ιρακινή νομοθεσία.

“Μία έρευνα που είναι σε εξέλιξη δείχνει την κακή χρήση των δημόσιων πόρων και μια δόλια χρήση της ενάσκησης των καθηκόντων του”, δηλώνει στην επιστολή που δόθη στη δημοσιότητα από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Ο Νουέφελ Ακούμπ, ο κυβερνήτης της βόρειας επαρχίας Νινευή, υπέστη ήδη χθες, Παρασκευή, την οργή των συγγενών των θυμάτων αλλά και των κατοίκων της Μοσούλης.

Όταν επισκέφτηκε το σημείο της τραγωδίας, διαδηλωτές έριχναν τούβλα στη συνοδεία του. Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν “διαφθορά” και “εγκατάλειψη” των τοπικών αρχών σε βάρος της Μοσούλης, της οποίας η ανακατάληψη από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος έγινε πριν από δύο χρόνια, με την πόλη να αναμένει ακόμη την ανοικοδόμησή της.

Την Πέμπτη, ημέρα αργίας λόγω της Γιορτής της Μητέρας και της Κουρδικής Πρωτοχρονιάς στο Ιράκ, ένα υπερφορτωμένο πορθμείο που μετέφερε οικογένειες σε πάρκο αναψυχής βυθίστηκε στον ποταμό Τίγρη. Τα θύματα, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, βυθίστηκαν στο νερό, καθώς το πλοίο τους ανατράπηκε εξαιτίας της υπερφόρτωσής του και του υψηλού επιπέδου των υδάτων του ποταμού λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων.

Οι κάτοικοι κατήγγειλαν αμέσως ένα νέο παράδειγμα των χρόνιων δεινών του Ιράκ: τη διαφθορά και την αμέλεια.


Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 23 Μαρτίου 2019, 11:18

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει