Ο πρόεδρος Μορένο κατηγορεί τον Ασάνζ πως έχει παραβιάσει επανειλημμένα τους όρους βάσει των οποίων του δόθηκε άσυλοΟ πρόεδρος του Ισημερινού Λενίν Μορένο κατηγόρησε τον ιδρυτή του ιστοτόπου WikiLeaks, τον Τζούλιαν Ασάνζ, ότι έχει παραβιάσει επανειλημμένα τους όρους υπό τους οποίους του προσφέρθηκε άσυλο στην πρεσβεία της λατινοαμερικάνικης χώρας στο Λονδίνο, ανέφεραν ΜΜΕ χθες Τρίτη.

Το Κίτο επιδιώκει να βρεθεί τρόπος ο Ασάνζ να φύγει από την πρεσβεία, όπου έχει παραμείνει επί σχεδόν επτά χρόνια, αλλά με προϋπόθεση ότι η φυγή του δεν θα σημάνει πως η ζωή του θα τεθεί σε κίνδυνο, διαβεβαίωσε ο Μορένο ραδιοφωνικό δίκτυο της χώρας του, σύμφωνα με την εφημερίδα El Universo.

«Δεν είναι ότι δεν μπορεί να μιλάει ελεύθερα, δεν είναι πως δεν μπορεί να εκφράζεται ελεύθερα, αλλά δεν μπορεί να λέει ψέματα, κι ακόμα λιγότερο να παραβιάζει ή να εισβάλλει σε ιδιωτικούς ηλεκτρονικούς λογαριασμούς ή τηλέφωνα άλλων», τόνισε ο Μορένο.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού επανέλαβε επίσης την απαίτηση ο Ασάνζ να μην παρεμβαίνει σε πολιτικά ζητήματα άλλων κρατών.

Ο Μορένο άφησε εξάλλου να εννοηθεί ότι ισχυρισμοί περί διαφθοράς που έγιναν σε βάρος του καθώς και φωτογραφικά στιγμιότυπα της ιδιωτικής του ζωής που κυκλοφόρησαν το τελευταίο διάστημα σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης προέρχονταν από τον WikiLeaks, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει κάποιο στοιχείο που να το τεκμηριώνει.

Οι τοποθετήσεις του Ασάνζ, ειδικά για το ζήτημα της Καταλονίας, έχουν προκαλέσει εντάσεις με τη σημερινή κυβέρνηση του Ισημερινού.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks κατέφυγε το 2012 στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου εκκρεμούσαν σε βάρος του κατηγορίες για βιασμό. Ο τότε πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα του έδωσε άσυλο. Η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο από τις σουηδικές αρχές, αλλά η βρετανική αστυνομία λέει πως θα τον συλλάβει τη στιγμή που θα βγει από την πρεσβεία, διότι παραβίασε τους όρους της προσωρινής αποφυλάκισής του όταν ζήτησε άσυλο. Ο Ασάνζ έχει εκφράσει επανειλημμένα τον φόβο ότι σκοπός των διώξεων σε βάρος του είναι εντέλει να εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπου οι αρχές σκοπεύουν να τον ενάγουν σε δίκη διότι έφερε στο φως χιλιάδες απόρρητα και διαβαθμισμένα έγγραφα της αμερικανικής κυβέρνησης για τους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.

Ο Μορένο, που κληρονόμησε το ζήτημα από τον προκάτοχό του, παρότι έχει πει πως θεωρεί τον Ασάνζ «χαλίκι στο παπούτσι» του, διαβεβαιώνει ότι δεν θέλει ο ιδρυτής του WikiLeaks να εκδοθεί σε οποιαδήποτε χώρα όπου θα κινδύνευε να του επιβληθεί η θανατική ποινή.


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 3 Απριλίου 2019, 03:21

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει