Ο πρόεδρος Τζουκάνοβιτς κατηγορεί τη Σερβία για ανάμειξη στις πρόσφατες εκλογές


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου 2020, 13:23

Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς κατηγόρησε τη γειτονική Σερβία για “πολιτική και δημοσιογραφική επιθετικότητα” πριν από τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, κατά τις οποίες το φιλοδυτικό του κόμμα κέρδισε με βραχεία κεφαλή.

Το Δημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (DPS), το οποίο βρίσκεται στην εξουσία της μικρής αυτής χώρας της Αδριατιικής επί τρεις δεκαετίες και την έχει οδηγήσει στην ανεξαρτησία από τη Σερβία το 2006, στην ένταξη στο ΝΑΤΟ το 2017 και στις πύλες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κέρδισε το 35% των ψήφων, ποσοστό που δεν του εξασφαλίζει πλειοψηφία εδρών στο κοινοβούλιο και αυξάνει έτσι την πιθανότητα για τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης συνασπισμού υπό μια συμμαχία φιλοσερβικών κομμάτων.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη αργά χθες, Τρίτη, το βράδυ, ο Τζουκάνοβιτς παραδέχτηκε ότι το χειρότερο του αναμενόμενου εκλογικό αποτέλεσμα του κόμματός του πιθανόν να συνδέεται με τη “λαϊκή δυσαρέσκεια για κάποιες πολιτικές” και με το χαμηλό βιοτικό επίπεδο.

Αλλά ο ίδιος άσκησε κριτική και απέναντι στον ρόλο που διαδραματίζει η Σερβία και ο ηγέτης της Αλεξάντερ Βούτσιτς στο Μαυροβούνιο. Το ένα τρίτο των 620.000 κατοίκων του Μαυροβουνίου είναι σερβικής καταγωγής.

“Ο πρόεδρος Βούτσιτς…και η Σερβία…θέλουν να αναμειχθούν σε εσωτερικά ζητήματα άλλων χωρών και … θέλουν να ενισχύσουν την εθνικιστική ιδέα της ‘Μεγάλης Σερβίας’ “, σχολίασε ο Τζουκάνοβιτς στο Newsmax Adria TV, αναφερόμενος στην ιδεολογία που πυροδότησε εν μέρει τους πολύνεκρους πολέμους τα χρόνια του 1990, οι οποίοι οδήγησαν στον διαμελισμό της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Η πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς απέρριψε τις αιτιάσεις του λέγοντας ότι το Μαυροβούνιο “δεν απειλείται με κανέναν τρόπο από τη Σερβία”.

“Ο Τζουκάνοβιτς … (θέλει) να αποσπάσει πολιτικά οφέλη με ψευδείς ιστορίες σχετικά με την αδυναμία του Μαυροβουνίου, αντί να επικεντρώνεται στις ανάγκες και στα προβλήματα των πολιτών του”, είπε η ίδια.

Στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, μια συμμαχία από σερβικά εθνικιστικά κόμματα με την ονομασία «Για το Μέλλον του Μαυροβουνίου» απέσπασε το 32,55% των ψήφων και μια συμμαχία κεντρώων και φιλοδυτικών κομμάτων, η «Ειρήνη είναι η Χώρα Μας», το 12,53%.

Οι κυριότεροι πολιτικοί σχηματισμοί της αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν να διεκδικούν την ένταξη του Μαυροβουνίου στην ΕΕ, αν σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού.

Τα κόμματα έχουν ξεκινήσει διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης συμμαχίας και έχουν τρεις μήνες περιθώριο μέχρι να καταλήξουν.

Το φιλοσερβικό μπλοκ του Μαυροβουνίου υποστηρίζεται από την ισχυρή Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, οι καθημερινές διαδηλώσεις της οποίας εναντίον ενός νόμου που επιτρέπει στο κράτος να κατάσχει περιουσιακά στοιχεία της Εκκλησίας των οποίων η ιδιοκτησία ιστορικά δεν μπορεί να αποδειχτεί, επισκίασε την προεκλογική εκστρατεία.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης και ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν κατηγορήσει τον Τζουκάνοβιτς και το κόμμα του ότι κυβερνούν το Μαυροβούνιο σαν να είναι το δικό τους διεφθαρμένο φέουδο και ότι συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα, κάτι που αρνείται το DPS.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει