Ο πρόεδρος της Βουλής παραιτήθηκε εν μέσω ενός σκανδάλου για ιδιωτικές πτήσεις με κυβερνητικό αεροπλάνοΟ συντηρητικός πρόεδρος του πολωνικού Κοινοβουλίου Μάρεκ Κουτσίνσκι δήλωσε σήμερα ότι θα παραιτηθεί μετά την αποκάλυψη ότι χρησιμοποίησε κυβερνητικό αεροσκάφος για ιδιωτικά ταξίδια, ορισμένα από τα οποία έκανε με την οικογένειά του.

Δύο μήνες πριν από τις εκλογές, που προγραμματίζονται για τον Οκτώβριο, το σκάνδαλο έφερε σε δύσκολη θέση το δεξιό εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), το οποίο έχει πει ότι απαλλάσσεται από μια φερόμενη κληρονομιά διαφθοράς και κομμουνιστικής επιρροής στις οποίες είχαν επιδείξει ανοχή προηγούμενες κυβερνήσεις.

«Σχεδιάζω να υποβάλω την παραίτησή μου αύριο», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Κουτσίνσκι, τρεις ημέρες αφότου είχε ζητήσει συγγνώμη γιατί χρησιμοποίησε το κυβερνητικό αεριωθούμενο Gulfstream για 23 πτήσεις με την οικογένειά του.

Πολιτικοί αναλυτές δήλωσαν πως μέχρι τώρα το PiS είχε κρατήσει στάση αναμονής με την ελπίδα ότι το σκάνδαλο θα χανόταν μέσα στη ραστώνη των καλοκαιρινών διακοπών.

Όταν όμως τα πολωνικά ΜΜΕ δημοσίευσαν περισσότερες λεπτομέρειες για τις πτήσεις και υπέδειξαν ανακολουθίες στις εξηγήσεις του Κουτσίνσκι και της κυβέρνησης, η δυνητική ζημία έγινε πολύ σημαντική για να αποσιωπηθεί.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στην ταμπλόιντ Super Express, σχεδόν δύο στους τρεις Πολωνούς θέλουν να παραιτηθεί ο Κουτσίνσκι.

Δημοσκόπηση της εταιρίας IBRiS πριν από το ξέσπασμα του σκανδάλου έδινε στο PiS ποσοστό 41,7%, εάν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα, με τον κύριο συνασπισμό της αντιπολίτευσης, την κεντρώα Πλατφόρμα Πολιτών, να συγκεντρώνει το 25% και μια ομάδα αριστερών κομμάτων το 10,2%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 8 Αυγούστου 2019, 16:54

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει