Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα επισκέπτεται τη ΡώμηΠρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2023, 22:50

Την ιταλική πρωτεύουσα επισκέπτεται σήμερα ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα. Το μεσημέρι συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, με τον οποίο συζήτησε «την ενίσχυση των διμερών σχέσεων των δυο χωρών και θέματα που αφορούν τη συμφωνία της ΕΕ με το Mercosur», όπως έγραψε στο Twitter ο Βραζιλιάνος πρόεδρος.

«Θα δράσουμε με στόχο να έλθουν πιο κοντά τα πανεπιστήμιά μας και να ενισχυθούν οι εμπορικές συναλλαγές των χωρών μας», πρόσθεσε και υπενθύμισε ότι «η σχέση του με την Ιταλία έχει βαθιές ρίζες, από την εποχή που ήταν συνδικαλιστής». Ο πρόεδρος Λούλα παρατήρησε, δε, ότι «η ζέστη σήμερα στην Ιταλία είναι τόσο έντονη όσο και εκείνη της Μπραζίλια».

Ο δε Ιταλός πρόεδρος Ματαρέλα τόνισε ότι η σημερινή συνάντηση «ήταν ευκαιρία για να τονισθεί για μια ακόμη φορά η εγγύτητα και η φιλία που ενώνει τις δυο χώρες και η θέληση για ενίσχυση της συνεργασίας τους σε κάθε τομέα».

Σε συνέντευξή του, παράλληλα, στην εφημερίδα Corriere della Sera o πρόεδρος της Βραζιλίας αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία και υπογράμμισε ότι «επείγει η Ρωσία και η Ουκρανία να βρουν έναν κοινό δρόμο που να οδηγεί στην ειρήνη».

Νωρίς το απόγευμα συναντήθηκε, επίσης, με τον πάπα Φραγκίσκο. Ο ποντίφικας τον υποδέχθηκε με θερμό εναγκαλισμό στην αίθουσα Παύλος ο Έκτος του Βατικανού. Ο Λούλα κάλεσε τον Φραγκίσκο να επισκεφθεί τη χώρα του τον Οκτώβριο, επ΄ευκαιρία μεγάλης θρησκευτικής γιορτής αφιερωμένης στην Παρθένο. Στα κύρια θέματα που έτυχαν εμβάθυνσης, όπως έγινε γνωστό, συμπεριλαμβάνονται «η καταπολέμηση της φτώχειας και των ανισοτήτων, η προαγωγή της ειρήνης, η προστασία του περιβάλλοντος και των ιθαγενών».

Ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, τέλος, συναντήθηκε με την επικεφαλής του Ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος Έλι Σλάιν, έγινε δεκτός από τον δήμαρχο της Ρώμης Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι και αυτή την ώρα συνομιλεί με την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι.


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2023, 22:51Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει