Ο πρόεδρος της Κολομβίας υπερασπίζεται τις διαπραγματεύσεις με τον ELN στο Κογκρέσο
Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2023, 10:04

Ο κολομβιανός πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο υπερασπίστηκε χθες Πέμπτη το σχέδιό του για να έρθει ειρήνη στη χώρα έπειτα από κάπου έξι δεκαετίες, ιδίως τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ανάμεσα στην κυβέρνησή του και τον Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Κογκρέσο της χώρας.

«Η ειρήνη δεν προκύπτει από διαπραγμάτευση ανάμεσα σε ένοπλες παρατάξεις, η ειρήνη είναι εθνική συμφωνία όλης της κοινωνίας», επιχειρηματολόγησε ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος, ο πρώτος που ανήκει στην αριστερά στην ιστορία της Κολομβίας, χειροκροτούμενος από την παράταξή του και αποδοκιμαζόμενος από την αντιπολίτευση, στελέχη της οποίας τον αποκάλεσαν «ψεύτη».

Ο αρχηγός του κράτους –πρώην αντάρτης και ο ίδιος, άλλοτε μέλος οργάνωσης που υπέγραψε συμφωνία ειρήνης με την τότε κυβέρνηση το 1990, προτού κατέβει στην πολιτική– πρόσθεσε πως ο διάλογος είναι ο μόνος τρόπος επίλυσης της σύρραξης ανάμεσα στις αρχές και τον ELN, οργάνωση γκεβαριστικής ιδεολογίας που ιδρύθηκε το 1964.

Εκφώνησε ομιλία για τα 213 χρόνια ανεξαρτησίας της χώρας έπειτα από την παραδοσιακή στρατιωτική παρέλαση το πρωί και την έναρξη των εργασιών μετά το μεσημέρι στην Μπογοτά της νέας κάτω Βουλής, που θα ασκεί καθήκοντα ως την 20ή Ιουνίου 2024.

Οι συνομιλίες με τον ELN δεν εγκρίνονται ομόφωνα στο κοινοβούλιο. Η δεξιά κατηγορεί την κυβέρνηση πως είναι υπερβολικά επιεικής έναντι των αναρτών και ότι περιορίζει τη δράση των ένοπλων δυνάμεων — οι οποίες, παρά τις διαπραγματεύσεις, συνέχιζαν τις επιχειρήσεις τους.

Στις επικρίσεις αυτές ο κ. Πέτρο αντέτεινε το ότι «κανένας δεν κατέχει την απόλυτη αλήθεια για τον τρόπο που θα έρθει η ειρήνη στην Κολομβία».

Όμως, επικαλούμενος αριθμούς, μίλησε για πρόοδο σε σύγκριση με τις πέντε προηγούμενες κυβερνήσεις: η δική του κυβέρνηση, είπε, πέτυχε «μεγάλη μείωση του αριθμού των θανάτων στις τάξεις του στρατού και της αστυνομίας φέτος σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά», αντίστοιχα κατά 60 και 55%.

«Δεν είναι καλό αυτό; Ασφαλώς και είναι, πρόκειται για τις ζωές νέων ανθρώπων που μπορεί να κηδεύαμε» αν οι περιστάσεις ήταν διαφορετικές, πέταξε.

Ο κ. Πέτρο, που εξελέγη τον Αύγουστο του 2022, συγκρούεται συχνά με την αντιπολίτευση στο Κογκρέσο, που έχει αρνηθεί να εγκρίνει μεταρρυθμίσεις που πρότεινε, ιδίως για το ωράριο εργασίας, τις υπερωρίες, τους όρους των απολύσεων.

Έχει έρθει σε σύγκρουση με παραδοσιακά κόμματα η δημοτικότητα των οποίων πέφτει και έχει επανειλημμένα καλέσει τους πολίτες να διαδηλώσουν για δείξουν πως είναι στο πλευρό του.

Χθες Πέμπτη πρόβαλε πιο συμφιλιωτικό μήνυμα, καλώντας τα μέλη του νέου κοινοβουλίου να συνοδεύσουν την κυβέρνησή του στις προσπάθειές τους.

Και «τη χώρα να καταλήξει σε εθνική συμφωνία με τους εξής όρους: να γίνει η ειρήνη πραγματικότητα, να τελειώνουμε με το κεφάλαιο του πολέμου, της εξέγερσης εναντίον του κράτους».Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει