Ο πρόεδρος της Χιλής υπόσχεται «προοδευτική» επανεκκίνηση της οικονομίας

Ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα διαβεβαίωσε χθες Παρασκευή ότι η κυβέρνησή του καταρτίζει σχεδιασμούς για την προοδευτική επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας, η οποία τέθηκε σε αναστολή κατά το μεγαλύτερο μέρος της πριν από 45 ημέρες, εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

«Προετοιμαζόμαστε για το άνοιγμα, ή την προοδευτική επανεκκίνηση της οικονομίας, με πολλές προφυλάξεις», είπε ο συντηρητικός πολιτικός, εξηγώντας ότι θα ληφθούν «πολύ αυστηρά υγειονομικά μέτρα».

Οι Αρχές της Χιλής έκαναν λόγο μέχρι χθες για 116 θανάτους εξαιτίας της ασθένειας COVID-19 επί συνόλου 9.252 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Το πρώτο κρούσμα επιβεβαιώθηκε στη χώρα την 3η Μαρτίου.

«Θα χρειαστεί να συνηθίσουμε το γεγονός ότι η φυσιολογική ζωή που γνωρίζαμε πριν από τον κορωνοϊό δεν θα επιστρέψει πριν περάσει αρκετός καιρός και θα χρειαστεί να συνηθίσουμε τη νέα ομαλότητα», είπε ο Πινιέρα.

Οι Αρχές της Χιλής εφαρμόζουν στρατηγική επιλεκτικού περιορισμού, στις περιοχές όπου καταμετρούν τα περισσότερα κρούσματα μόλυνσης.

Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους σε όλη τη χώρα, έχει κηρυχθεί νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, τα εμπορικά κέντρα έχουν κλείσει, όπως και τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι και τα μπαρ, ενώ οι δημόσιες συγκεντρώσεις έχουν ανασταλεί.

Από την Παρασκευή είναι υποχρεωτικό οι πολίτες να φορούν μάσκα σε χώρους όπου συγκεντρώνονται πάνω από 10 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των ανελκυστήρων και των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Ο Πινιέρα επισήμανε ότι ως εξ του αξιώματός του «δεν μπορώ να αγνοήσω το γεγονός ότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι με βαθιά ύφεση σε παγκόσμιο επίπεδο και πρέπει (…) να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας και τα εισοδήματα των οικογενειών».

Η οικονομία της Χιλής αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 2,5% του ΑΕΠ το 2020 εξαιτίας του αντίκτυπου της πανδημίας, με βάση πρόσφατες προβλέψεις. Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να φθάσει στο 8%, το υψηλότερο επίπεδο από το 1990.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει