Ο πρόεδρος του Μεξικού καλεί τον Μπάιντεν να βάλει τέλος στην «περιφρόνηση της Λατινικής Αμερικής»Ο Μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ παρότρυνε τη Δευτέρα (9/1) τον ομόλογό του των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να βάλει τέλος «στη λησμονιά, στην εγκατάλειψη, στην περιφρόνηση προς τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική».

«Πρόεδρε Μπάιντεν, έχετε στα χέρια σας το κλειδί» που θα επιτρέψει «να βελτιωθούν ουσιωδώς οι σχέσεις μεταξύ όλων των χωρών της αμερικανικής ηπείρου», είπε ο κ. Λόπες Ομπραδόρ στον κ. Μπάιντεν στο προοίμιο της διμερούς συνάντησής τους.

«Είναι καιρός να τερματιστεί η λησμονιά, η εγκατάλειψη, η περιφρόνηση προς τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, που είναι αντίθετες προς την πολιτική καλής γειτονίας του τιτάνα της ελευθερίας που ήταν ο (αμερικανός πρώην) πρόεδρος Φράνκλιν Ντελάνο Ρούζβελτ», πρόσθεσε ο κ. Λόπες Ομπραδόρ στο μέρος της συνάντησης που ήταν ανοικτό στον Τύπο.

«Μόνο τα τελευταία 15 χρόνια, έχουμε δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια στο ημισφαίριο, δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια», αντέτεινε ο Αμερικανός πρόεδρος, σύμφωνα με τον οποίο «οι ΗΠΑ προσφέρουν περισσότερη βοήθεια από οποιαδήποτε άλλη χώρα» στα κράτη της περιοχής.

«Δυστυχώς, η ευθύνη μας δεν περιορίζεται στο δυτικό ημισφαίριο», συνέχισε ο κ. Μπάιντεν, αναφερόμενος σε αμερικανικές δεσμεύσεις «στην κεντρική Ευρώπη, στην Ασία, στην Αφρική».

Δυο χρόνια μετά την έναρξη της θητείας του, ο κ. Μπάιντεν κάνει την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο γειτονικό Μεξικό, μείζονα εταίρο των ΗΠΑ από τη σκοπιά της οικονομίας και της ασφάλειας, ιδίως ως προς τα ζητήματα της μετανάστευσης και του αγώνα κατά των ναρκωτικών.

Οι διμερείς συνομιλίες των δύο προέδρων διευρύνονται σήμερα (10/1), θα συμπεριλάβουν τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό για τη «10η σύνοδο των ηγετών της βόρειας Αμερικής».

Ο Μεξικανός πρόεδρος έχει πει επανειλημμένα πως θέλει ο ομόλογός του στις ΗΠΑ να αυξήσει τις επενδύσεις στις χώρες καταγωγής των παράτυπων μεταναστών που διέρχονται από τη μεξικανική επικράτεια για να φθάσουν στο «αμερικανικό όνειρο» (κυρίως στις χώρες της κεντρικής Αμερικής, καθώς επίσης και στη Βενεζουέλα, στην Κούβα, στην Αϊτή…).

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε μετά τη συνάντηση ότι οι δύο πρόεδροι επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να χρησιμοποιήσουν «καινοτόμες προσεγγίσεις» για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της παράτυπης μετανάστευσης, ιδίως να εξαλειφθούν οι «ριζικές αιτίες» του φαινομένου.Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει