Ο Π.Ο.Υ. είναι επιφυλακτικός για τη χρήση πλάσματος ασθενών που ανάρρωσαν για τη θεραπεία του κορωνοϊού


Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2020, 18:24

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε σήμερα επιφυλάξεις για την έγκριση της χρήσης πλάσματος από ασθενείς που έχουν αναρρώσει από τον COVID-19 για τη θεραπεία νοσούντων, λέγοντας πως οι αποδείξεις (ότι είναι αποτελεσματική) παραμένουν «χαμηλής ποιότητας», αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν επείγουσα έγκριση για τέτοιες θεραπείες.

Η Σουμία Σουαμινάταν, επικεφαλής επιστήμονας του Π.Ο.Υ, δήλωσε πως μόνο λίγες κλινικές δοκιμές πλάσματος ασθενών που ανάρρωσαν έχουν παραγάγει αποτελέσματα και οι αποδείξεις, τουλάχιστον μέχρι τώρα, δεν είναι αρκετά πειστικές ώστε να εγκριθεί πέρα από τη χρήση του ως πειραματική θεραπεία. Αν και λίγες δοκιμές έχουν δείξει κάποιο όφελος, είπε, ήταν περιορισμένες και τα δεδομένα τους, μέχρι τώρα, ασαφή.

«Προς το παρόν, υπάρχουν ακόμα πολύ χαμηλής ποιότητας αποδείξεις», είπε η Σουαμινάταν σε συνέντευξη Τύπου. «Άρα συστήνουμε το πλάσμα ασθενών που ανάρρωσαν να παραμείνει πειραματική θεραπεία και να συνεχίσει να αποτιμάται σε καλά σχεδιασμένες τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές».


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2020, 18:24

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει