Ο Π. Σκοτινιώτης στην έκθεση «Μύρτις: Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν»

Χαιρετισμός του Δημάρχου Βόλου Πάνου Σκοτινιώτη στα εγκαίνια της έκθεσης «Μύρτις: Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν», που έλαβε χώρα την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου.

Ο χαιρετισμός είχε ως εξής:

Χαίρομαι ιδιαίτερα που χάρις στο ΠΙΟΠ, η Μύρτις, αυτό το εντεκάχρονο κορίτσι που υπήρξε ένα από τα χιλιάδες ανώνυμα θύματα του φοβερού λοιμού που έπληξε την Αθήνα στις αρχές του Πελοποννησιακού πολέμου και που ζωντάνεψε 2.500 χρόνια μετά, θα «φιλοξενηθεί» στην πόλη μας, σε μια παράλληλη παρουσίαση τόσο εδώ στον εκθεσιακό χώρο του Τσαλαπάτα όσο και στο Αρχαιολογικό μας Μουσείο.

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό επιστημονικό επίτευγμα, που τους τελευταίους μήνες συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας με την αποκάλυψη του προσώπου της Μύρτιδος στο ευρύ κοινό, μέσω μιας εμπνευσμένης πρωτοβουλίας της επιστημονικής ομάδας, η οποία με σύγχρονες επιστημονικές τεχνολογίες έπλασε κυριολεκτικά βήμα προς βήμα την μορφή της. ‘Ετσι από σήμερα και για ένα τρίμηνο θα έχουμε και εμείς στο Βόλο και την ευρύτερη περιοχή μας την ευκαιρία να δούμε για πρώτη φορά τη σημαντικότατη αυτή έκθεση, που παρουσιάζει πολυδιάστατο ενδιαφέρον, πρωτίστως επιστημονικό σε σχέση με την εξέλιξη της ανθρώπινης μορφής.

Θα ήθελα να εξάρω το γεγονός της συνεργασίας των δυο φορέων, του ΠΙΟΠ που δραστηριοποιείται και στην πόλη μας και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας (ΙΓ΄Εφορείας) του ΥΠΠΟΤ, που έδωσαν αυτό το υπέροχο αποτέλεσμα. Επίσης να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τον Επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ Παπαγρηγοράκη, τον πρωτεργάτη αυτής της τεράστιας επιστημονικής επιτυχίας, που μαζί με την ομάδα του βρήκαν τον τρόπο ώστε να έχουν πρόσβαση στην έκθεση και τα άτομα με προβλήματα όρασης μέσω της χρήσης της γραφής Μπράιγ όπως και ακοής. Έτσι, την εκθεσιακή ενότητα του Αρχαιολογικού Μουσείου θα μπορούν να απολαύσουν και οι συμπολίτες που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα, γεγονός πολύ σημαντικό που μας χαροποιεί ιδιαίτερα.

Είμαι βέβαιος πως η έκθεση στο Βόλο θα στεφθεί από απόλυτη επιτυχία και αξίζουν συγχαρητήρια στις πρωτεργάτριές της, την κυρία Ασπασία Λούβη και την κυρία Ρούλα Ιντζεσίλογλου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει