Ο Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων υπέρ του δικαιώματος των παιδιών στην κοινή ανατροφή και από τους δύο γονείς


Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2020, 16:30

Πρόσφατα, ο Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων παρενέβη με επιστολή του στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου. Σε αυτή επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι:

Πρόσφατη μελέτη ελληνικού πανεπιστημίου έδειξε ότι οι κοινωνικές συνθήκες στην Ελλάδα είναι ώριμες για θέσπιση της συνεπιμέλειας. Συγκεκριμένα, σε δείγμα 1349 ατόμων το 84,8% συμφωνεί με τη θέσπιση νόμων για τη συνεπιμέλεια, το 73,6% θεωρεί τον πατέρα εξίσου ικανό να αναλάβει την ανατροφή των παιδιών και το 87,2% διαφωνεί με τη διατήρηση του υπάρχοντος καθεστώτος.

Με την πρακτική της συνεπιμέλειας προβλέπεται ότι το δικαστήριο, επί απουσίας άλλης συμφωνίας μεταξύ των γονέων, θα αποφασίζει υποχρεωτικά:

  • τη διατήρηση ίσων γονικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων αναφορικά με τα παιδιά (κοινή και αδιάσπαστη γονική μέριμνα/επιμέλεια)
  • ότι ο τόπος κατοικίας του παιδιού είναι αυτός της τελευταίας κοινής κατοικίας των γονέων του, που θα μπορεί να αλλάξει μόνο με δικαστική απόφαση ή με συμφωνία
  • ίσο χρόνο για κάθε παιδί με τον κάθε γονέα σε καθημερινότητα και διακοπές
  • με τον τρόπο αυτό προάγεται η συνεργασία και συμφωνία των γονέων, ως ίσων, αποθαρρύνεται η αντιδικία στην οποία κυριαρχεί το «όλα ή τίποτε» και περιορίζονται οι δικαστικές διαμάχες.

Το σημαντικότερο είναι όμως ότι εξασφαλίζεται η συνεχιζόμενη ανατροφή των παιδιών και από τους δύο γονείς η οποία είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι έχει πολλαπλά θετικά αποτελέσματα, συγκεκριμένα: (α) χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης και άγχους, (β) χαμηλότερη επιθετικότητα και κατάχρηση τοξικών ουσιών, (γ) καλύτερη απόδοση στο σχολείο, (δ) καλύτερη σωματική υγεία, (ε) χαμηλότερα ποσοστά καπνίσματος και (στ) καλύτερες σχέσεις με γονείς και ανιόντες. Να σημειωθεί ότι οι θετικές επιδράσεις της από κοινού άσκησης της επιμέλειας/κοινής ανατροφής με ίσο χρόνο αναφορικά με την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών, ισχύουν και για διαζύγια υψηλής σύγκρουσης (high-conflict) με αντιδικία.

Η επιστολή του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων καταλήγει: «Ελπίζουμε ότι η νομοπαρασκευαστική επιτροπή θα λάβει σοβαρά υπόψη της τα δεδομένα αυτά και θα προχωρήσει στην εισαγωγή με την πρότασή της της κατά νομικό τεκμήριο συνεπιμέλειας με εναλλασσόμενη κατοικία και ίσο χρόνο ανάμεσα στους δύο γονείς, ικανοποιώντας το δικαίωμα και ανάγκη των παιδιών για ανατροφή και από τους δύο γονείς τους, καθώς και το αίτημα για γονεϊκή ισότητα μεταξύ των φύλων».

Η ανατροφή και από τους δύο γονείς είναι, πρώτιστα, κατοχυρωμένο ατομικό δικαίωμα των παιδιών.

Πηγή: energoimpampades.gr


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2020, 16:30

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει