Ο Τουσκ κάλεσε την Ευρωβουλή να εγκρίνει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως επικεφαλής της ΚομισιόνΟ πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ζήτησε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εγκρίνει τη Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως την επόμενη επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Για πρώτη φορά, καταφέραμε μια τέλεια ισορροπία φύλων στα κορυφαία αξιώματα. Η Ευρώπη δεν μιλά μόνο για τις γυναίκες, επιλέγει γυναίκες», είπε ο Τουσκ στην ομιλία του στο Κοινοβούλιο, το οποίο θα ψηφίσει για τη φον ντερ Λάιεν στα μέσα Ιουλίου.

Ο Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασε την ελπίδα ότι η επιλογή δύο γυναικών για τα ανώτατα αξιώματα της ΕΕ «θα εμπνεύσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις αποφάσεις του», μετά την επιλογή από τους 28 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης των προσώπων που θα ηγηθούν των κορυφαίων αξιωμάτων της Ένωσης τα επόμενα πέντε χρόνια.

Οι τριήμερες διαβουλεύσεις τους ήταν δύσκολες, υπογραμμίζοντας τις διαιρέσεις στην ΕΕ και τις επιπτώσεις τους στη λήψη αποφάσεων στο μέλλον.

Όμως ο Τουσκ είπε πως η τελική τους απόφαση ήταν συναινετική και πήρε λιγότερο χρόνο απ΄ό,τι όταν η Ένωση είχε εκλέξει την ηγεσία της πριν από πέντε χρόνια.

«Είναι σαφές ότι μόνο όταν είμαστε ενωμένοι μπορούμε να αντισταθμίσουμε τους πιο ισχυρούς παγκόσμιους παίκτες», είπε.

Ενώ τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ δίνουν μια ισχυρή αντιπροσώπευση στις γυναίκες και μια ισορροπία μεταξύ των συντηρητικών, των σοσιαλιστών και των φιλελεύθερων, τα ανατολικά μέλη της Ένωσης έμειναν απέξω, μαζί με τους Πράσινους, που είχαν καλή επίδοση στις εκλογές.

Ο Τουσκ κάλεσε τους υποψηφίους από την ανατολική Ευρώπη και τους Πρασίνους να εκπροσωπηθούν σε μιας δεύτερης βαθμίδας αξιώματα.

Απευθυνόμενος στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο Σλοβάκος Επίτροπος Μάρος Σέφτσοβιτς είπε πως οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ένωση περιλαμβάνουν την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, τη συμφωνία για τον προϋπολογισμό της Ένωσης για την περίοδο 2021-27 και την εμβάθυνση της ολοκλήρωσης της ευρωζώνης.


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 4 Ιουλίου 2019, 14:12

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει