Ο Τραμπ δίνει στους Παλαιστίνιους την Ανατολική Ιερουσαλήμ

Ο Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε το σχέδιο ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή, λέγοντας είναι μια «ρεαλιστική λύση για να κερδίσει» τόσο το Ισραήλ όσο και η Παλαιστίνη.

Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία δύο κρατών: ενός παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και το κράτος του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, το Ισραήλ θα πρέπει να παγώσει την κατασκευή νέων οικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη για τέσσερα χρόνια.

Ο Τραμπ λέει ότι η Ιερουσαλήμ θα είναι η «αδιαίρετη πρωτεύουσα» του Ισραήλ στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας της Μέσης Ανατολής.

Ανακοίνωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα ανοίξουν πρεσβεία στην Παλαιστίνη, στην ανατολική Ιερουσαλήμ, καθώς και ότι θα δημιουργεί επιτροπή από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ για να υλοποιηθεί το ειρηνευτικό σχέδιο.

Η ανακοίνωση έρχεται μετά την συνάντηση του Τραμπ με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Νετανιάχου και τον κύριο πολιτικό αντίπαλό του Μπένι Γκάντζ. Οι παλαιστινιακές Αρχές έχουν επανειλημμένα αντιταχθεί στο σχέδιο, καθώς οι λεπτομέρειές του εξαφανίζονται και μαζικές διαμαρτυρίες αναμένονται στα παλαιστινιακά εδάφη καθώς το Ισραήλ σφίγγει τα μέτρα ασφαλείας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντοναλντ Τραμπ παρουσίασε το μακροπρόθεσμα σχέδιο του για τη Μέση Ανατολή – στην ουσία το όραμα της διοίκησής του για την επίλυση της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης.

Αντιδράσεις της Παλαιστίνης

Ο Τραμπ δεν συναντήθηκε με παλαιστίνιους αντιπροσώπους πριν από την ανακοίνωση. Ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς είχε απορρίψει αρκετές προσκλήσεις για να συζητήσει την πρόταση.

Ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγεχ, που δεν προσεκλήθη χθες στην Ουάσιγκτον, απέρριψε το σχέδιο προκαταβολικά.

Ο Στάγεχ θεωρεί βέβαιο ότι ο κατάλογος των προτεινόμενων μέτρων είναι αντίθετος με τα συμφέροντα των Παλαιστινίων.

Επίσης χαρακτηρίζει τη συνάντηση στο Λευκό Οίκο μεταξύ Τραμπ και Νετανιάχου αλλά και του ηγέτη της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γκαντς «προσπάθεια αποπροσανατολισμού».

«Το σχέδιο αυτό προστατεύει τον Τραμπ από τη διαδικασία παραπομπής και τον Νετανιάχου από τη φυλακή», επισήμανε ο Στάγεχ σύμφωνα με το Reuters, προσθέτοντας, πως «δεν πρόκειται για ειρηνευτικό σχέδιο».

Παλαιστίνιοι διαδηλώνουν στη Γάζα κατά του σχεδίου ειρήνης των ΗΠΑ

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στην πόλη της Γάζας εναντίον ενός σχεδίου ειρήνης το οποίο αναμένεται να αποκαλύψει η Ουάσινγκτον αργότερα σήμερα, και έχει σκοπό να διευθετήσει την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, αλλά απορρίπτεται ήδη από τους Παλαιστινίους.

Φωνάζοντας «το σχέδιο δεν θα περάσει», οι διαδηλωτές έκαψαν λάστιχα αυτοκινήτων, αμερικανικές σημαίες και εικόνες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της λωρίδας της Γάζας, οι διαδηλωτές ανέμισαν παλαιστινιακές σημαίες και ποδοπάτησαν πορτρέτα του Ντόναλντ Τραμπ.

Διαδηλώσεις αναμένονται επίσης στη Ναμπλούς και στη Ραμάλα στη Δυτική Όχθη, οι οποίες προβλέπονται να συνεχιστούν τη νύχτα.

Ο Τραμπ υποδέχθηκε χθες, Δευτέρα, στην Ουάσινγκτον τον «φίλο» του τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον ηγέτη της ισραηλινής αντιπολίτευσης Μπένι Γκαντζ, που αμφότεροι χαρακτηρίζουν «ιστορικό» το αμερικανικό σχέδιο.

Από την πλευρά τους, οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν πως το αμερικανικό σχέδιο ευνοεί υπερβολικά το Ισραήλ. Σύμφωνα με τους Παλαιστίνιους και ισραηλινά ΜΜΕ, το σχέδιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την προσάρτηση εβραϊκών οικισμών και της κοιλάδας του Ιορδάνη, μιας αγροτικής και στρατηγικής σημασίας περιοχής που καλύπτει περίπου το 30% της Δυτικής Όχθης, όπως και την επίσημη αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει