«Ο Τραμπ είναι πλέον αουτσάιντερ για τις εκλογές»

Αισιοδοξία και μαχητικό πνεύμα προσπαθεί να εμφυσήσει ο Ντόναλντ Τραμπ στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών. Όμως η επανεκλογή του είναι χαμένη υπόθεση, υποστηρίζει ο Γερμανός πολιτικός επιστήμων Στέφαν Μπίερλινγκ.

Σοσιαλισμός στις ΗΠΑ, αφοπλισμός των Αμερικανών πολιτών και περικοπές στην αστυνομία; Όλα αυτά πρόκειται να συμβούν αν εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο ο Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και άλλους ομιλητές στο προεκλογικό συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας. Κύριο στοιχείο της προεκλογικής καμπάνιας των Ρεπουμπλικανών είναι πλέον η αποδόμηση του αντιπολιτευτικού λόγου των Δημοκρατικών. Ωστόσο, αυτή η τακτική δεν πρόκειται να αποφέρει καρπούς, δηλώνει στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF) o Στέφαν Μπίερλινγκ, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο πανεπιστήμιο του Ρέγκενσμπουργκ.

Ο Γερμανός αναλυτής θεωρεί ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει πλέον ελάχιστες πιθανότητες να επανεκλεγεί. «Φυσικά δεν μπορούμε να είμαστε εντελώς σίγουροι, αλλά όλες οι δημοσκοπήσεις, εδώ και μήνες, είναι ξεκάθαρες: βρίσκεται επτά έως εννέα ποσοστιαίες μονάδες πίσω από τον Τζο Μπάιντεν», επισημαίνει. «Είναι υπερβολικά μεγάλη διαφορά για να ανατραπεί, ο Τραμπ είναι πλέον το αουτσάιντερ στις εκλογές».

Υπέρ του Μπάιντεν τα swing states

Πολλοί έχουν διαφορετική άποψη, υπενθυμίζουν ότι οι περίπου δύο μήνες που απομένουν μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου είναι τεράστιος χρόνος στην πολιτική, ενώ και ο Μπάιντεν θα πρέπει να καταβάλει προσπάθεια για να κρατήσει ενωμένο το Δημοκρατικό Κόμμα. Επιπλέον, ο ίδιος ο Τραμπ έχει τους πιστούς οπαδούς του, ενώ θα μπορούσε να επωφεληθεί από ένα μεγάλο ποσοστό αποχής. Η εκτίμηση του Στέφαν Μπίερλινγκ: «Ας θυμηθούμε ότι πριν από 4 χρόνια ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε πρόεδρος μόνο με το 46% των ψήφων. Έκτοτε δεν κατάφερε να διευρύνει την εκλογική του βάση, παραμένει σε ποσοστά μεταξύ 40 και 45%. Το δεύτερο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι στα αποκαλούμενα swing states, τις πολιτείες-κλειδιά με ευμετάβλητες πλειοψηφίες, ο Μπάιντεν προηγείται με διαφορά, η οποία φαίνεται να έχει παγιωθεί. Σήμερα φαντάζει λιγότερο πιθανή μία νίκη-έκπληξη, όπως συνέβη πριν από τέσσερα χρόνια».

Επιπλέον, επισημαίνει ο Γερμανός αναλυτής, οι εκλογές του Νοεμβρίου έχουν εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα από εκείνες του 2016, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ δεν μπορεί πλέον να αυτοπροβάλλεται ως ένας ανατρεπτικός και άφθαρτος πολιτικός: «Πριν από 4 χρόνια ήταν το αουτσάιντερ, κανείς δεν τον ήξερε πραγματικά», λέει ο Στέφαν Μπίερλινγκ. «Πολλοί σκέφτηκαν ότι είναι καλύτερα να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό, παρά να στείλουν στον Λευκό Οίκο το κατεστημένο των Δημοκρατικών που επί οκτώ χρόνια συγκυβερνούσε με τον Μπαράκ Ομπάμα. Τώρα όμως οι εκλογές είναι ένα δημοψήφισμα για την πρώτη θητεία του προέδρου (Τραμπ)».

Κυρίαρχος στο κόμμα του ο Τραμπ

Αλλά και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχει αλλάξει στα τελευταία τέσσερα χρόνια. Πριν από τις εκλογές του 2016 πολλοί έκαναν λόγο για εσωκομματικές αντιδράσεις στην πολιτική Τραμπ. Ακόμα και τις προηγούμενες εβδομάδες γνωστά ονόματα των Ρεπουμπλικανών, όπως η οικογένεια Μπους και ο Μιτ Ρόμνι, υποψήφιος του κόμματος στις εκλογές του 2012, κρατούσαν αποστάσεις από τον Αμερικανό πρόεδρο. Κατά τα άλλα όμως, επισημαίνει ο Στέφαν Μπίερλινγκ, «ο Τραμπ έχει καθυποτάξει το κόμμα απολύτως. Αυτό το εθνολαϊκιστικό ρεύμα που βασιζόταν στους παραδοσιακούς λευκούς ψηφοφόρους υπήρχε και πριν- θυμηθείτε το Κίνημα του Τσαγιού που αυτή την πολιτική πρέσβευε ήδη από το 2010- αλλά ο Τραμπ κατάφερε να εκμηδενίσει τις μετριοπαθείς ομάδες στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Το βλέπουμε και στο συνέδριο. Στην πραγματικότητα δεν είναι συνέδριο των Ρεπουμπλικανών, αλλά συνέδριο του κινήματος Τραμπ».

Πηγή: Deutsche Welle

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει