Ο ΥΠΕΞ διέκοψε εκνευρισμένος τηλεοπτική συνέντευξηΗ ισπανική κυβέρνηση υπερασπίστηκε την Πέμπτη τον υπουργό Εξωτερικών Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος, φανερά εκνευρισμένος, διέκοψε τη συνέντευξη που παραχωρούσε σε γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο, καθώς ο δημοσιογράφος διατύπωνε αμφιβολίες σχετικά με την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στο καταλανικό ζήτημα.

«Σταματήστε! Δεν σταματάτε να λέτε ψέματα. Σταματήστε το γύρισμα, δεν θέλω να συνεχίσω» αντέδρασε ο επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας ακούγοντας τα ερωτήματα του Τιμ Σεμπάστιαν, του παρουσιαστή της εκπομπής «Conflict Zone» στο τηλεοπτικό δίκτυο Deutsche Welle, η οποία προβλήθηκε το βράδυ της Τετάρτης.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Βρετανός δημοσιογράφος διατύπωσε «σοβαρές αμφιβολίες και ερωτήματα» σχετικά με τη λειτουργία της ισπανικής δικαιοσύνης απέναντι στην απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας το 2017.

Κατόπιν, επισήμανε ότι η προφυλάκιση ενός εκ των δώδεκα πρώην αυτονομιστών ηγετών που δικάζονται αυτή τη στιγμή από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας παραπέμπει στη «συμπεριφορά ενός εκδικητικού κράτους που προετοιμάζεται να τιμωρήσει έναν κατηγορούμενο, ο οποίος θα έπρεπε να απολαμβάνει το τεκμήριο της αθωότητας».

Μπροστά σε αυτές τις κατηγορίες, ο Ζοζέπ Μπορέλ καταφέρθηκε εναντίον του δημοσιογράφου για τις «μεροληπτικές» ερωτήσεις του επαναλαμβάνοντας ότι το δικαστικό σύστημα της Ισπανίας είναι «μια ανεξάρτητη αρχή», την οποία πρέπει να «αφήσουμε να κάνουμε τη δουλειά της». Κατόπιν, διέκοψε τη συνέντευξη εμφανώς αγανακτισμένος.

Βετεράνος της πολιτικής, ο Μπορέλ επέστρεψε, στη συνέχεια, για να ολοκληρώσει τη συνέντευξη, αφού μίλησε με τους συμβούλους του, σύμφωνα με το δίκτυο.

Μεσούσης της δίκης των Καταλανών αυτονιστών, την οποία οι ίδιοι χαρακτηρίζουν «φάρσα», το τηλεοπτικό αυτό «επεισόδιο» πρωταγωνίστησε στα πρωτοσέλιδα και σχολιάστηκε ευρέως στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Τον Ζοζέπ Μπορέλ, γνωστό για τη θέση του κατά της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, απ’ όπου κατάγεται, υπερασπίστηκε η ισπανική κυβέρνηση.

Η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Κάρμεν Κάλβο κατήγγειλε τα «αδιάκοπα ψέματα στα οποία βασίζονται οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας της Καταλονίας και εξάγονται σε ολόκληρο τον κόσμο με στόχο να αλλοιώσουν την εικόνα της Ισπανίας».

«Ένα μέλος της ισπανικής κυβέρνησης πρέπει να λέει “φτάνει πια”» κατέληξε η ίδια.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει