Ο Όμαρ ελ Μπασίρ πρέπει να παραδοθεί στο Διεθνές Ποινικό ΔικαστήριοΟ Όμαρ ελ Μπασίρ πρέπει να οδηγηθεί ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, έκρινε η ΜΚΟ Διεθνής Αμνηστία χθες Πέμπτη, μερικές ώρες μετά την ανατροπή του προέδρου του Σουδάν με στρατιωτικό πραξικόπημα.

Ο Μπασίρ, που κυβέρνησε το Σουδάν με σιδηρά πυγμή επί 30 χρόνια, «καταζητείται για ορισμένες από τις πιο ειδεχθείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της γενιάς μας και πρέπει να λογοδοτήσει επιτέλους για τις πράξεις του», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Αμνηστίας, ο Κούμι Νάιντου, σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η ΜΚΟ.

«Οι Aρχές του Σουδάν πρέπει τώρα να παραδώσουν τον Όμαρ ελ Μπασίρ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ώστε τα θύματα των ακατονόμαστων εγκλημάτων του να δουν να αποδίδεται δικαιοσύνη», πρόσθεσε.

Το 2009, το ΔΠΔ, που εδρεύει στη Χάγη (Ολλανδία), είχε προχωρήσει στην έκδοση εντάλματος σύλληψης του Μπασίρ για «εγκλήματα πολέμου» και «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» στο Νταρφούρ, ενώ το 2010 στο κατηγορητήριο σε βάρος προστέθηκε η «γενοκτονία».

Ο 75χρονος ως χθες πρόεδρος ανατράπηκε και τον αντικατέστησε «μεταβατικό στρατιωτικό συμβούλιο» που ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να κρατήσει την εξουσία για δύο χρόνια.

Η Διεθνής Αμνηστία επισήμανε ότι της προκαλούν «συναγερμό» τα νέα μέτρα έκτακτης ανάγκης που επέβαλε το μεταβατικό στρατιωτικό συμβούλιο και προέτρεψε τις στρατιωτικές αρχές να φροντίσουν αυτά τα μέτρα να μην σημάνουν περαιτέρω περιστολή των ελευθεριών.

«Οι στρατιωτικές αρχές του Σουδάν πρέπει να εξασφαλίσουν ότι οι νόμοι περί κατάστασης έκτακτης ανάγκης δεν θα πλήξουν τα δικαιώματα των πολιτών», επισήμανε ο Κούμι Νάιντου. Προέτρεψε τις μεταβατικές αρχές να «λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διευκολύνουν την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας στο Σουδάν», προσθέτοντας πως αυτό συνεπάγεται «την τήρηση» των δικαιωμάτων «της ελευθερίας της έκφρασης και της συνάθροισης».

Ο ΓΓ της Διεθνούς Αμνηστίας έκρινε ότι η διεθνής κοινότητα οφείλει να αναγνωρίσει το θάρρος που έδειξε ο λαός του Σουδάν διεκδικώντας τα δικαιώματά του και την ελευθερία του, ενώ σημείωσε επίσης ότι «οι σημερινές εξελίξεις πρέπει επίσης να αποτελέσουν αφύπνιση για τους ηγέτες σε όλο τον κόσμο που νομίζουν ότι η εξουσία τους τούς επιτρέπει να στερούν από τους πολίτες τους θεμελιώδη δικαιώματά τους».


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019, 05:45

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει