Ο όρος που θέτουν οργανώσεις στο Ιράκ για να σταματήσουν τις επιθέσεις σε αμερικανικούς στόχους


Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2020, 16:39

Ιρακινές παραστρατιωτικές οργανώσεις που στηρίζονται από το Ιράν συμφώνησαν να σταματήσουν τις πυραυλικές επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, υπό την προϋπόθεση ότι η ιρακινή κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των Αμερικανών από τη χώρα.

Οι οργανώσεις αυτές πρότειναν «μια υπό όρους κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο Μοχάμεντ Μόχι, ο εκπρόσωπος της φιλοϊρανικής Κατάεμπ Χεζμπολάχ («Ταξιαρχίες του Κόμματος του Θεού»).

Η πρόταση αυτή «περιλαμβάνει όλες τις οργανώσεις της αντίστασης (σ.σ. κατά των ΗΠΑ), συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που στοχοθετούσαν τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις», πρόσθεσε μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Ο Μόχι είπε ότι η ιρακινή κυβέρνηση θα πρέπει να υλοποιήσει την απόφαση που έλαβε τον Ιανουάριο το κοινοβούλιο, η οποία ζητούσε την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από το Ιράκ. Το κοινοβούλιο ενέκρινε αυτό το ψήφισμα μετά το αεροπορικό πλήγμα που εξαπέλυσε ένα αμερικανικό, μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, σκοτώνοντας τον Ιρανό στρατηγό Κασέμ Σολεϊμανί και τον ηγέτη των παραστρατιωτικών σιιτών του Ιράκ Άμπου Μάχντι αλ Μουχάντις, εντείνοντας τους φόβους για μια σύγκρουση του Ιράν με τις ΗΠΑ στο έδαφος του Ιράκ.

Ο Μόχι είπε ότι δεν υπάρχει κάποια καταληκτική ημερομηνία για την υλοποίηση της απόφασης εκ μέρους της κυβέρνησης, αλλά προειδοποίησε: «Αν η Αμερική επιμείνει να μείνει και δεν σεβαστεί την απόφαση του κοινοβουλίου, τότε οι οργανώσεις θα χρησιμοποιήσουν όλα τα όπλα που έχουν στη διάθεσή τους». Πρόσθεσε ότι η εκτόξευση πυραύλων Κατιούσα εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων και των διπλωματικών αποστολών ήταν απλώς «ένα μήνυμα» ότι οι Αμερικανοί «δεν είναι καλοδεχούμενοι στη χώρα» και ότι μπορεί να ακολουθήσουν «χειρότερες επιθέσεις».

Η Ουάσινγκτον επιρρίπτει στην Κατάεμπ Χεζμπολάχ την ευθύνη για δεκάδες πυραυλικές επιθέσεις εναντίον αμερικανικών εγκαταστάσεων στο Ιράκ. Η Κατάεμπ Χεζμπολάχ το αρνείται. Μικρότερες και άγνωστες μέχρι τώρα ομάδες έχουν αναλάβει την ευθύνη για ορισμένες από αυτές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2020, 16:45

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει