Πάτρα: Έχουν αποκλείσει τις εισόδους των σπιτιών τους εδώ και τρία χρόνια
Βιώνοντας έναν καθημερινό εφιάλτη, οι κάτοικοι της οδού Σωτηριάδου απέναντι από το αρχαίο Ωδείο Πάτρας, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω των έργων του Δήμου και την ανακάλυψη αρχαιολογικών ευρημάτων.
Η αγανάκτησή τους είναι έκδηλη, καθώς πολλοί έχουν αποκλειστεί στα ίδια τους τα σπίτια, ενώ η πρόοδος του έργου χαρακτηρίζεται αργή και βασανιστική.
Η κατάσταση που επικρατεί είναι απογοητευτική. Οι άνθρωποι που μένουν στον δρόμο βιώνουν ένα μόνιμο αποκλεισμό, καθώς τα έργα όχι μόνο καθυστερούν, αλλά και εμποδίζουν κάθε είδους πρόσβαση εντός των οικιών τους, δημιουργώντας ένα ασφυκτικό περιβάλλον.
Δικαίωση των κατοίκων από την Πυροσβεστική
Πολύ σημαντικό γεγονός είναι και το ότι ο δρόμος είναι εντελώς αποκλεισμένος όσο αφορά τη διέλευση πυροσβεστικών οχημάτων και ασθενοφόρων, κάτι που περιέχει μεγάλο κίνδυνο τόσο για ανθρώπινες ζωές όσο και των κατοικιών, σε περίπτωση ενός σοβαρού περιστατικού ή πυρκαγιάς.
Οι κάτοικοι με έγγραφο τους, ζήτησαν από την Πυροσβεστική υπηρεσία της Πάτρας να επιβεβαιώσει τους κινδύνους και τη μη ύπαρξη ελεύθερου οδοστρώματος πλάτους 3,5 μέτρων όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία για τη διέλευση οχημάτων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία απάντησε με έγγραφό τα στους κατοίκους, επιβεβαιώνοντας τον αποκλεισμό, καθώς και το ότι καμία αρμόδια υπηρεσία που εμπλέκεται στα έργα και την ανασκαφή, δεν ζήτησε τη γνώμη της, ούτε έχει ενημερωθεί για το κλείσιμο του δρόμου, όπως μπορείτε να δείτε και στο έγγραφο:
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η «Ζούγκλα» με κατοίκους της οδού Σωτηριάδου, οι τελευταίοι μας ανέφεραν ότι, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που είχαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, τους είπαν ότι η περίφραξη του αρχαιολογικού χώρου του Αρχαίου Ωδείου, θα μεταφερθεί έξω από τις πόρτες τους, ώστε να συμπεριλάβει εντός του τα ψηφιδωτά που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των έργων, με αποτέλεσμα να έχουν έναν μόνιμο ψηλό φράκτη από κάγκελα μπροστά στις πόρτες τους, αφήνοντας ένα πολύ στενό περιθώριο πεζοδρομίου.
Οι κάτοικοι μην αντέχοντας άλλο όλη αυτή τη κατάσταση και τον αποκλεισμό που βιώνουν εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια, έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη ζητώντας να τους δικαιώσει και να ανοίξει η πρόσβαση στα σπίτια τους.
Στη καταγγελία που απέστειλαν στη «Ζούγκλα» κάτοικοι της οδού Σωτηριάδου αναφέρουν χαρακτηριστικά:
«Είμαστε μόνιμες κάτοικοι Πάτρας. Θέλουμε να σας αναφέρουμε πολύ σοβαρό θέμα, που έχει προκύψει, σχετικά με τον Δήμο Πάτρας και την Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Η οικία μας μαζί με άλλες οικίες στη σειρά, βρίσκεται απέναντι από το Ρωμαϊκό Ωδείο Πάτρας. Πριν 3 χρόνια το Υπουργείο Πολιτισμού, με χρήματα ΕΣΠΑ, αποφάσισε την ανάπλαση του Ωδείου.
Η οδός Σωτηριάδου, όπου βρίσκονται οι οικίες μας, εφάπτεται με την πλαϊνή πλευρά του μνημείου. Κατά την περίοδο των εργασιών ανάπλασης, στην παραπάνω οδό, εκτός του μνημείου, παρουσιάστηκε βλάβη σε σωλήνα δικτύου ύδρευσης της ΔΕΥΑΠ. Στην προσπάθεια αποκατάστασης της βλάβης, βρέθηκαν κάποια υπολείμματα ψηφιδωτών. Τότε αποφάσισε η Αρχ. Υπηρεσία να δεσμεύσει το δρόμο, ενώ δεν ήταν στα σχέδια και τον προϋπολογισμό ΕΣΠΑ και να πραγματοποιήσει ανασκαφή.
Αυτό συνέβη πριν τρία (3) χρόνια. Βρέθηκαν στοιχεία και 2-3 ομάδες ψηφιδωτών, όχι και σε πολύ καλή κατάσταση. Με αφορμή αυτό, αποφάσισε να ενοποιήσει το δρόμο με το Ωδείο. Έκλεισε την οδό με συρματόπλεγμα αφήνοντάς μας μόνο ένα στενό χωμάτινο μονοπάτι στο πλάι, για πρόσβαση.
Κάναμε υπομονή όλα αυτά τα χρόνια, περιμένοντας τι θα γίνει με τα ψηφιδωτά και, όπως είναι λογικό, να μεταφερθούν αυτά ή να καλυφθούν με τζάμι και να δοθεί πάλι η οδός στην κυκλοφορία.
Ελπίζουμε, τελικά, ότι θα μεταφερθούν αυτά στο Μουσείο και θα σκεπαστούν τα τοιχία, όπως έχει γίνει με πολλά άλλα αρχ. ευρήματα στην πόλη, όπου έχει κριθεί ότι είναι ανέφικτο να αναδειχθούν.
Στην Πάτρα υπάρχουν διάσπαρτα ρωμαϊκά τοιχία σε οικόπεδα, που είναι αφημένα στην τύχη τους, χορταριασμένα και πολλά από αυτά γεμάτα σκουπίδια.
Αντί αυτού, ο Δήμος Πατρέων, όπου η οδός υπάγεται στη δικαιοδοσία του, παραχώρησε την άδεια του χώρου στην Αρχ. Υπηρεσία, χωρίς πριν να ερωτηθούν και να ενημερωθούν οι κάτοικοι.
Υπογράφησαν μνημόνια συνεργασίας μεταξύ του Δήμου και της Αρχ. υπηρεσίας για τη διενέργεια ανασκαφών αρχικά ύψους 20.000 ευρώ, που αυξήθηκε στη συνέχεια σε 120.000 ευρώ και ήδη αυτό ανήλθε σε 263.952,78 ευρώ, με την από Μάρτιο 2025 2η τροποποίηση του μνημονίου συνεργασίας των δύο αυτών φορέων.
Μετά από αυτά, η Αρχ. Υπηρεσία αποφάσισε, αυθαίρετα και ανάλγητα, να κατασκευάσει μόνιμη μάντρα με κάγκελα μπροστά από τις οικίες, για να περικλύσει το χώρο, αφήνοντάς μας μόνο ένα στενό μονοπάτι, «φυλακίζοντάς» μας στην κυριολεξία.
Αυτή τη στιγμή, που γράφεται αυτό το γράμμα έχει κατασκευασθεί η τσιμεντένια βάση και είναι θέμα ημερών να τοποθετηθούν και τα κάγκελα.
Πρόσβαση ασθενοφόρου, πυροσβεστικό όχημα, οικοδομικές επισκευές των οικιών μας, μεταφορά υλικών, κάδο απόρριψης μπαζών, σκαλωσιές πρόσοψης, μετακομίσεις οικοσκευών κ.λπ. είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν από δω και πέρα όπως και δεν έγιναν αυτά τα 3 χρόνια. Είμαστε μαντρωμένοι!
Ακύρωσαν τη ζωή μας. Τα σπίτια μας δεν είναι λειτουργικά πλέον.
Ο νόμος για μη παρακώλυση διέλευσης και κυκλοφορίας από και προς τις οικίες μας δεν ισχύει για το Δήμο και το Υπουργείο Πολιτισμού; Οι κάτοικοι της συγκεκριμένης οδού φαίνεται ότι είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
Μπορεί ο Δήμαρχος να καταργεί μια οδό μπροστά από οικίες, μέσα στον αστικό ιστό και να την παραχωρεί στην Αρχ. Υπηρεσία, μόνο και μόνο για να αναδειχθούν κάποια αδιάφορα τοιχία;
Δεν είναι άνιση μεταχείριση απέναντι στους συγκεκριμένους κατοίκους, ενώ οι υπόλοιποι δημότες της πόλης απολαμβάνουν την απρόσκοπτη λειτουργία των οικιών τους; Τι ορίζει ο νόμος για αυτό; Δεν πρόκειται για απαλλοτρίωση των οικιών μας, αλλά για ισόβια ομηρία. Πότε και σε ποιο μέρος του κόσμου έχει ξανασυμβεί τέτοια αδικία;
Στο όνομα της οποιασδήποτε ανασκαφής «ξεθάφτηκαν» οι αρχαίοι για να «θαφτούμε» εμείς οι νέοι; Αρκετά με τα ρωμαϊκά ερείπια! Δε θέλουμε άλλα!
Όλοι οι φορείς της πόλης είναι εξαφανισμένοι. Στείλαμε επιστολές Αστυνομία – ΕΚΑΒ – Πυροσβεστική με τα ερωτήματα, αν έχουν ερωτηθεί και αν έχουν γνωμοδοτήσει περί των κινδύνων που ελλοχεύουν από την τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων. Αστυνομία – ΕΚΑΒ δεν απάντησαν. Απάντησε μόνο η πυροσβεστική.
Απευθυνθήκαμε και σε Εισαγγελείς, αλλά και ούτε αυτοί ανταποκρίθηκαν. Ζήτησαν κάποιοι δικηγόροι από την Αρχ. Υπηρεσία τις αποφάσεις μετατροπής της οδού σε αρχαιολογικό χώρο και τα αντίστοιχα σχέδια.
Έστειλαν μια απάντηση, με στοιχεία που δεν ισχύουν, αλλά όχι σχέδια. Σχέδια δεν έχουν, γιατί όλα αυτά έγιναν στο «πόδι».
Η πινακίδα που είναι αναρτημένη στο χώρο, αναφέρεται στον προϋπολογισμό ΕΣΠΑ για το κτίριο του Ωδείου, αλλά όχι για την οδό. Οι δικηγόροι διστάζουν να καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα, προφασιζόμενοι ότι δεν έχουν επαρκή στοιχεία. Φαίνεται ότι το Υπουργείο Πολιτισμού είναι η «ιερή αγελάδα» και δεν το αγγίζει κανείς! Μιλάμε για μεγάλη διαπλοκή!
Ο δρόμος δεν είναι περιουσία του Δημάρχου να τον «πουλάει» στον οποιονδήποτε. Είναι δικαίωμα και αγαθό των δημοτών!
Τώρα που θα τοποθετηθούν τα κάγκελα στο 1 μέτρο, έξω από τις πόρτες μας, θα μιλάμε για επιβίωση αι όχι για ζωή.»