Πάτρα: Οι Πατρινοί της Λίστας Λαγκάρντ δήλωσαν πως “έπεσαν από τα σύννεφα”

Και ποιος δεν ήθελε να μάθει τι κρύβει η λίστα Λαγκάρντ… Πόσοι και ποιοι από αυτούς που περιλαμβάνονται είναι υποκριτές ή έντιμοι, ψεύτες ή ειλικρινείς φοροφυγάδες. Όταν δημοσιοποιήθηκε η φερόμενη ως λίστα Λαγκάρντ, όλοι έψαξαν τα μεγάλα ονόματα. Δεν ήταν όμως μόνο αυτοί. Στη λίστα βρέθηκαν άνθρωποι που ούτε θα διανοούνταν ότι θα διαπομπευθούν εμπιστευόμενοι την ασφάλεια των ελβετικών τραπεζών. Και άλλοι που έτρεμε πιθανόν το φυλλοκάρδι τους μήπως και διαβάσουν μια μέρα το όνομά τους. Στους πρώτους συμπεριλαμβάνονται και οι Πατρινοί!

Οκτώ άτομα είδαν το όνομά τους στη λίστα που δημοσιεύτηκε από τον Κώστα Βαξεβάνη και αναδημοσιεύτηκε από το σύνολο των μέσων ενημέρωσης της χώρας.

Ο «Κόσμος» μίλησε με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τι συμβαίνει στα οικονομικά των περισσοτέρων. Στη λίστα με τους Πατρινούς που έχουν χρήματα στο εξωτερικό (και αυτό δεν σημαίνει πως είναι και… φοροφυγάδες) μέλη της οικογένειας Δούρου. «Λογικό να υπήρχαν κάποτε χρήματα στο εξωτερικό. Τρία παιδιά από την δεύτερη γενιά της οικογένειας σπούδαζαν έξω, ενώ η εταιρεία διατηρεί καταστήματα σε πόλεις του εξωτερικού» μας είπε μέλος της οικογένειας. Οσο για τους λογαριασμούς; Κάποιοι έχουν κλείσει εδώ και τριάντα χρόνια!

Από την πλευρά του ο κατασκευαστής Παναγιώτης Τραβασάρος δηλώνει πως εξεπλάγην με την αναφορά του ονόματός του στην λίστα Λαγκάρντ. Σηκώνει τα χέρια ψηλά και απορεί πως ενεπλάκη σε αυτή την ιστορία! Είδε το όνομά του να φιγουράρει στη λίστα ενώ ο ίδιος δεν έχει κανέναν λογαριασμό σε τράπεζες του εξωτερικού.

Ο μηχανικός Γιώργος Γεωργόπουλος είχε κάποτε χρήματα στο εξωτερικό. Για τις δουλειές του. Όπως όμως δήλωσε στον «Κόσμο» αυτός ο λογαριασμός έχει κλείσει εδώ και χρόνια. «Κάνει τον σταυρό του» για το γεγονός πως το όνομά του συμπεριελήφθη σε αυτή τη λίστα.

Τα επαγγέλματα της λίστας

Εκείνο πάντως που σε κάνει να πέφτεις πράγματι από τον ουρανό είναι το κυριότερο επάγγελμα αυτών που εμφανίζονται στη λίστα. Οσο απίστευτο κι αν ακούγεται, οι περισσότερες δηλώνουν… νοικοκυρές. Υπάρχουν συνολικά 187 νοικοκυρές που φέρεται να έχουν χρήματα στην ελβετική τράπεζα HSBC. Φαίνεται ότι το επάγγελμα της νοικοκυράς είναι τόσο προσοδοφόρο για ορισμένες που μετέφεραν τα εισοδήματά τους στην Ελβετία.

Ακολουθούν (σύμφωνα με το περιοδικό «Hot Doc» που δημοσίευσε τη λίστα) οι… συνταξιούχοι (129), εν συνεχεία οι έμποροι (103), οι επιχειρηματίες (95), οι μηχανολόγοι μηχανικοί (87), οι διευθυντές επιχειρήσεων (81), οι γιατροί (49), οι βιομήχανοι (44), οι δικηγόροι (43) και μετά αρχίζουν τα παράδοξα. Γιατί είναι μάλλον παράδοξο να εμφανίζονται στη λίστα μόνο 24 εφοπλιστές και εννέα ξενοδόχοι και να πλειοψηφούν οι νοικοκυρές!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει