Πέθανε κατάσκοπος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Πέθανε χθες σε νοσοκομείο του Λονδίνου, σε ηλικία 98 ετών, η Nancy Wake, ηρωίδα της Γαλλικής Αντίστασης και η γυναίκα που είχε παρασημοφορηθεί όσο καμία άλλη Αυστραλή κατάσκοπος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι Γερμανοί την αποκαλούσαν «Λευκό Ποντίκι», λόγω της ικανότητάς της να μην εντοπίζεται, ενώ υπήρξε μία εποχή το πλέον καταζητούμενο πρόσωπο από την Γκεστάπο.

Τιμήθηκε με το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής, την ύψιστη στρατιωτική διάκριση στη Γαλλία, καθώς και με το αμερικανικό Μετάλλιο της Ελευθερίας. Έλαβε επίσης διακρίσεις από την Αυστραλία, τη Βρετανία και τη Νέα Ζηλανδία.

Γεννημένη στη Νέα Ζηλανδία, η Wake μετεγκαταστάθηκε ως βρέφος στην Αυστραλία, όπου και μεγάλωσε. Εργάστηκε για μικρό διάστημα ως νοσοκόμα και στη συνέχεια ως δημοσιογράφος στην Ευρώπη. Το 1939 παντρεύτηκε έναν γάλλο επιχειρηματία, τον Henri Fiocat, ενώ από το 2001 ζούσε στο Λονδίνο.

Εγκλωβίστηκε στη Γαλλία, όταν εισέβαλαν οι Ναζί και σύντομα έγινε κατάσκοπος. Όταν την πρόδωσαν, διέφυγε στο Λονδίνο, αλλά ο σύζυγός της βασανίστηκε και δολοφονήθηκε από την Γκεστάπο. Αργότερα επέστρεψε κρυφά στη Γαλλία κι έγινε σύνδεσμος μεταξύ του Λονδίνου και τοπικών αντιστασιακών οργανώσεων.

«Κατά τη γνώμη μου, ο μόνος καλός Γερμανός είναι ο νεκρός Γερμανός και όσο περισσότεροι τόσο το καλύτερο. Λυπούμαι που δεν σκότωσα περισσότερους», είχε πει σε συνέντευξή της σε μεγάλη πλέον ηλικία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει