Πέθανε σε ηλικία 73 ετών ο πρώην πρόεδρος Τζέρι Ρόουλινγκς


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2020, 21:08

Ο πρώην πρόεδρος της Γκάνας Τζέρι Ρόουλινγκς, ο οποίος κυβέρνησε επί 20 χρόνια αυτή την αγγλόφωνη χώρα της Δυτικής Αφρικής, αρχικά ως επικεφαλής ενός στρατιωτικού καθεστώτος και στη συνέχεια ως εκλεγμένος πρόεδρος, απεβίωσε σε ηλικία 73 ετών, ανακοίνωσε σήμερα το κόμμα του.

«Ανακοινώνω την αναστολή της πολιτικής εκστρατείας μας (…) μετά την είδηση του θανάτου του ιδρυτή του κόμματός μας και πρώην προέδρου της Γκάνας, Τζέρι Τζον Ρόουλινγκς», έγραψε στο Twitter ο Τζον Μαχάμα, ο κυριότερος υποψήφιος του αντιπολιτευόμενου Εθνικού Δημοκρατικού Κογκρέσου (NDG) στις προεδρικές εκλογές του Δεκεμβρίου.

«Ας αναπαυθεί η ψυχή του εν ειρήνη», πρόσθεσε ο Μαχάμα, επίσης πρώην πρόεδρος της Γκάνας.

Το κόμμα του δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες για τα αίτια του θανάτου του.

Έπειτα από ένα πρώτο πραξικόπημα το 1979, ο Τζέρι Ρόουλινγκς κατάφερε να πάρει τα ηνία της χώρας με ένα δεύτερο πραξικόπημα το 1981. Εγκατέλειψε την εξουσία το 2000 αφού είχε εκλεγεί δύο φορές πρόεδρος.

Γεννημένος στις 22 Ιουνίου 1944, από Σκωτσέζο πατέρα και Γκανέζα μητέρα, το εισήχθη το 1967 στη στρατιωτική ακαδημία την οποία εγκαταλείπει ένα χρόνο αργότερα για να εισέλθει στην Πολεμική Αεροπορία όπου διακρίνεται ως πιλότος.

Έγινε αρχικά γνωστός για την εικόνα του ως νεαρού «ακέραιου επαναστάτη» καταλαμβάνοντας την εξουσία δύο φορές σε ηλικία 32 και 34 ετών, μοιάζοντας εξωτερικά στον Τσε Γκεβάρα και υιοθετώντας μια εθνικολαϊκιστική ρητορική και μια «προοδευτική» πολιτική ιδεολογία.

Από το 1981, γίνεται επικεφαλής του «Προσωρινού εθνικού συμβουλίου άμυνας» για 11 χρόνια και ηγείται ενός καθεστώτος που δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα προτού αναγκαστεί να προσχωρήσει στις αρχές της δεκαετίας του 1990 στο κύμα του πολυκομματισμού.

Εκλέγεται στα τέλη του 1992 πρόεδρος της Πέμπτης Δημοκρατίας της Γκάνας, με ποσοστό τουλάχιστον 58% των ψήφων, έπειτα από δημοκρατικές εκλογές που αμαυρώθηκαν από κατηγορίες για νοθεία. Επανεξελέγη το 1996 από τον πρώτο γύρο σε εκλογές που χαρακτηρίστηκαν διαφανείς.

Έπειτα από 19 χρόνια και επτά μήνες στην εξουσία αποχωρεί το 2000 με την εκλογή του Τζον Κουφούορ ως επικεφαλής της πρώην βρετανικής αποικίας.


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2020, 21:45

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει