Παγκόσμιος συναγερμός για δεύτερο κύμα κορωνοϊού


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2020, 23:02

Ανάλυση των δεδομένων για τον Covid-19 που πραγματοποιήθηκε από τον Guardian, σε συνδυασμό με το σύστημα καταγραφής των αντιδράσεων των κυβερνήσεων στον κορωνοϊό του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, εντόπισε ότι οι 10 από τις 45 χώρες που δέχθηκαν το ισχυρότερο πλήγμα από την πανδημία, ανήκουν επίσης και σε εκείνες που θεωρείται πως είχαν «χαλαρή αντίδραση» απέναντι στον ιό.

Γερμανία, Ελβετία και Γαλλία κινδυνεύουν με ένα δεύτερο κύμα, την ίδια ώρα που τα κρούσματα εκτοξεύονται στις ΗΠΑ και υπάρχει νέα εστία μετάδοσης στην Μπολόνια.

Ως αποτέλεσμα, οι συγκεκριμένες χώρες εκπέμπουν SOS καθώς το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος πανδημίας -όπως όλα δείχνουν- βρίσκεται προ των πυλών λόγω της ραγδαίας αύξησης από τη μια ημέρα στην άλλη, την ίδια ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για αυστηρότερα μέτρα και τήρηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας, με την αμερικανική κυβέρνηση να παραδέχεται: «Έχουμε πρόβλημα».

Οι χώρες που κινδυνεύουν

Ο αρμόδιος για την Ευρώπη κλάδος του ΠΟΥ είχε περιλάβει την Πέμπτη, τη Σουηδία σε έναν κατάλογο 11 συνολικά χωρών στις οποίες «η επιτάχυνση της μετάδοσης έχει επιφέρει ισχυρή επανεμφάνιση» του ιού. Η Σουηδία είχε επιλέξει μια μοναχική προσέγγιση στην Ευρώπη μη επιβάλλοντας περιορισμούς στον πληθυσμό της στο πλαίσιο της μάχης εναντίον του νέου κορωνοϊού.

Στον κατάλογο περιλαμβάνονται επίσης η Αρμενία, η Μολδαβία, η Βόρεια Μακεδονία, το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κιργιστάν, η Ουκρανία και το Κόσοβο.

Σύμφωνα με ανάλυση των δεδομένων που συλλέγει ο Guardian για τον κορωνοϊό, η λίστα με τις χώρες οι οποίες απειλούνται από ένα δεύτερο κύμα τις πανδημίας δεν ταυτίζονται με εκείνες που ανακοίνωσε ο ΠΟΥ. Συγκεκριμένα,  οι 10 χώρες που βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα δεύτερο κύμα σύμφωνα με τα στοιχεία της βρετανικής εφημερίδας είναι οι ΗΠΑ, η Ελβετία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ουκρανία, το Μπαγκλαντές, η Σουηδία, το Ιράν, η Ινδονησία και η Σαουδική Αραβία. Ο κατάλογος της βρετανικής εφημερίδας συμφωνεί δηλαδή με την λίστα του ΠΟΥ μόνο στη Σουηδία και την Ουκρανία.

Οι ειδικοί, ωστόσο, ανησυχούν και για άλλες τέσσερις χώρες, όλες τους στη Λατινική Αμερική, την Αργεντινή, τη Βολιβία, την Κολομβία και τη Βραζιλία. Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψε 1.141 νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 39.483 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού στη Βραζιλία των 212 εκατομμυρίων κατοίκων ανήλθε έτσι σε 54.971 νεκρούς, ενώ συνολικά πάνω από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πλέον προσβληθεί στην επικράτεια. Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό στον πλανήτη, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει