Παιδιά στρατολογούνται συστηματικά από ένοπλες οργανώσεις


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2020, 08:40

Παιδιά στρατολογούνται συστηματικά από ένοπλες οργανώσεις στην Κολομβία είτε για να πολεμούν ή για να κατασκοπεύουν, ανέφεραν τρεις μη κυβερνητικές οργανώσεις χθες Πέμπτη.

Πάνω από 7.400 παιδιά στρατολογήθηκαν από το 1985 ως το 2019 στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, κατά στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα η Oxfam, η Humanidad Vigente και η Benposta. Οι τρεις ΜΚΟ δημιούργησαν το Παρατηρητήριο Προστασίας των Δικαιωμάτων και της Ευημερίας των Παιδιών και των Εφήβων (OPROB).

Η ειρηνευτική συμφωνία που υπέγραψε το 2016 η τότε κυβέρνηση με την οργάνωση πρώην ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας-Λαϊκός Στρατός (FARC-EP) οδήγησε στον αφοπλισμό περίπου 13.000 πολεμιστών και άλλων μελών της. Σκοπός ήταν να τερματιστεί μια ένοπλη σύρραξη η οποία διήρκεσε πάνω από μισό αιώνα.

Όμως παιδιά συνεχίζουν να στρατολογούνται από τη μικρότερη οργάνωση ανταρτών Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), αποστάτες των FARC που απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης και ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς, σημείωσε το OPROB.

Πάνω από 300 τέτοιες υποθέσεις καταγράφηκαν μεταξύ του 2017 και του 2019 σε πέντε από τις 32 περιφέρειες της Κολομβίας, όπου το Παρατηρητήριο έκανε έρευνα για το φαινόμενο.

Παιδιά ηλικίας από 10 ως 18 ετών χρησιμοποιούνται σε ρόλους μαχητών, κατασκόπων, αγγελιαφόρων και μεταφορέων όπλων και ναρκωτικών, εξήγησε στο Γερμανικό Πρακτορείο η Σάντρα Μοχίκα, εκπρόσωπος της Όξφαμ.

«Η στρατολόγηση και η χρησιμοποίηση παιδιών, εφήβων και νέων συνεχίζει να είναι γενικευμένη και συστηματική πρακτική στην Κολομβία», τόνισε από τη δική της πλευρά η Όλγα Σίλβα της Humanidad Vigente.

«Οι απειλές, οι ψευδείς υποσχέσεις για καλύτερες συνθήκες ζωής, η εισβολή (ένοπλων οργανώσεων) σε σχολεία και η απουσία ή η αδυναμία των κυβερνητικών δασμών έχουν οδηγήσει στην ένταξη χιλιάδων παιδιών και εφήβων στις τάξεις αυτών των ενόπλων οργανώσεων» πρόσθεσε.

Τόσο οι ένοπλες οργανώσεις όσο και στελέχη του στρατού κακοποιούν επίσης παιδιά σεξουαλικά, σύμφωνα με το OPROB.

Το εθνικό ιατροδικαστικό ινστιτούτο της Κολομβίας (INMLCF) κατέγραψε 184 υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης κοριτσιών και γυναικών από μέλη ένοπλων οργανώσεων και στελέχη του στρατού το 2018. Αλλά η Μοχίκα υπογραμμίζει ότι οι υποθέσεις αυτής της φύσης στην πραγματικότητα είναι πολλαπλάσιες, αφού σπανίως καταγγέλλονται.

«Τα θύματα δεν εμπιστεύονται το δικαστικό σύστημα και τους θεσμούς, λένε επίσης πως φοβούνται εξαιτίας των απειλών», για το τι θα τους συμβεί αν μιλήσουν, πρόσθεσε η ίδια.

Η ένοπλη σύρραξη στην Κολομβία από το 1958 έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 260.000 ανθρώπους, στη συντριπτική τους πλειονότητα αμάχους, άλλοι 70.000 και πλέον άνθρωποι θεωρούνται ακόμη σήμερα επισήμως αγνοούμενοι, ενώ πάνω από επτά εκατομμύρια πολίτες έχουν εκτοπιστεί, κατά το Εθνικό Κέντρο για την Ιστορική Μνήμη.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει