ΠΑΜΕ Μαγνησίας: Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΑΠΡΙΛΗ 2015
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 12.00πμ ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Η κατάργηση της Κυριακής αργίας είναι απαίτηση των μεγαλεμπόρων, των πολυεθνικών εταιρειών και των μονοπωλίων, εντάσσεται στις μεταρρυθμίσεις του ΟΟΑΣΑ που είναι η απελευθέρωση των επαγγελμάτων και της αγοράς, συνδέεται με την οδηγία της Ε.Ε. (Έκθεση Σέρκας) για την εργάσιμη εβδομάδα των 7 ημερών και των 68 ωρών.

Η κατάργηση της Κυριακής αργίας αποτελεί κομμάτι ενός παζλ αντιλαϊκών ρυθμίσεων, θεσμικών και άλλων με στόχο τη μείωση του μισθού εργασίας των εργαζομένων στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, την πιο γρήγορη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του μεγάλου κεφαλαίου στο εμπόριο και την εξαφάνιση των μικρών, στο όνομα της βελτίωσης της «ανταγωνιστικότητας», δηλαδή στο όνομα του αδυσώπητου ανταγωνισμού μεταξύ των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων για την εξασφάλιση του μεγαλύτερου δυνατού κέρδους και μεριδίου της αγοράς.

Η γιγάντωση των πολυεθνικών και ο ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων οδηγεί παντού σε χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων και δεν επιτρέπεται να έχουμε την αυταπάτη της αναμονής της καλυτέρευσης της ζωής μας αφού η ανάπτυξη της κερδοφορίας των επιχειρήσεων εξασφαλίζεται με την ένταση της δικής μας εκμετάλλευσης.

Η κατάργηση της Κυριακής αργίας δεν οδηγεί σε ¨τόνωση της αγοράς¨ , δεν αυξάνει το εισόδημα εκατοντάδων απλήρωτων εμποροϋπαλλήλων, δεν ¨εξυπηρετεί τους καταναλωτές¨ που είμαστε εμείς οι υποαπασχολούμενοι, οι άνεργοι, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, που έχουμε υποστεί τη φοροληστεία, τα χαράτσια, τη δραματική μείωση του εισοδήματος μας, και δεν δημιουργεί θέσεις εργασίας αφού χιλιάδες είναι οι άνεργοι στον κλάδο μας, όπως χιλιάδες και οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία, ωρομίσθιοι, 5μηνα προγράμματα ΕΣΠΑ, voucher.

Ο κλάδος του εμπορίου είναι ο δεύτερος κλάδος μετά τις κατασκευές, σε απώλειες θέσεων εργασίας.

Η ευελιξία στο ωράριο εργασίας των εργαζομένων που συνδυάζεται με το απελευθερωμένο ωράριο λειτουργίας του εμπορίου βάζει στο στόχαστρο πρώτα και κύρια την μητρότητα της γυναίκας εμποροϋπαλλήλισσας, τον ελεύθερο χρόνο του εργαζόμενου, το αναφαίρετο δικαίωμα του για προσωπική, κοινωνική, οικογενειακή ζωή, εξαντλεί σωματικά και ψυχικά τον εργαζόμενο.

Η επιτροπή αγώνα εμποροϋπαλλήλων του ΠΑ.Μ.Ε. θεωρεί ότι η πάλη των εργαζομένων με αίτημα Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα για όλο το χρόνο είναι αναπόσπαστα δεμένη με την κατάργηση του ωρομίσθιου και της μερικής απασχόλησης και τη μετατροπή των συμβάσεων αυτών σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους, ωράριο εργασίας για τους εργαζόμενους 40ωρο-8ωρο-5θήμερο.

Συναδέλφισσες- συνάδελφοι

Η ¨αριστερή¨ όπως αυτοπροσδιορίζεται κυβέρνηση κάνει ξεκάθαρη τοποθέτηση ότι όχι μόνο δεν θα υλοποιήσει την νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας, αίτημα εκατοντάδων χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων με αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων των σωματείων, αλλά αφήνει ανοικτό το δρόμο και για τις 52 Κυριακές, για τις λεγόμενες τουριστικές περιοχές, όταν τουριστική περιοχή έχει χαρακτηριστεί όλη η Ελλάδα.

Η κυβέρνηση λοιπόν δεν προβάλλει καμία αντίσταση στις απαιτήσεις της μεγαλοεργοδοσίας, παζαρεύει με τους μεγαλεμπόρους για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα αυτών και όχι για τους εμποροϋπαλλήλους που υφίστανται την εκμετάλλευση μέσα στα εμπορομάγαζα.

Από τα συνθήματα και τις κούφιες φράσεις της για κατάργηση της λειτουργίας των καταστημάτων τις πρώτες μέρες ανάληψης της κυβέρνησης, τώρα όχι μόνο τα μαζεύει, όχι μόνο δεν καταργεί το νόμο που επιτρέπει τη λειτουργία των καταστημάτων 7 Κυριακές το χρόνο οι οποίες στην πορεία έγιναν 8 (28 Δεκέμβρη 2014) , αλλά ανοίγει συζήτηση να παραμένουν ανοικτά τα καταστήματα ίσως και για τις υπόλοιπες Κυριακές το χρόνο.

Την ίδια στάση κρατάει και τώρα η ΟΙΥΕ, αφού μετά την ανακοίνωση κάλεσμα των ταξικών σωματείων για απεργία, αρκέστηκε στο να συναντηθεί με τον Σταθάκη (υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού), όπου θύμισαν τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την άμεση κατάργηση του «μνημονιακού νόμου Σαμαρά – Βενιζέλου – Χατζηδάκη (Ν.4177/2013)», για την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, αφήνοντας στην άκρη της δικές της ευθύνες για το ζήτημα αυτό, αφού η ίδια πλειοψηφία, οι ίδιες δυνάμεις ήταν αυτές που κυριαρχούσαν στον κλάδο και στην Διοίκηση, ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός που εκφράζεται σ
την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας από τον ΣΥΡΙΖΑ και πρώην στελέχη της ΠΑΣΚΕ, που έβαλαν φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους με την εργοδοσία, της ΕΣΕΕ και την ΓΣΕΒΕΕ, στην απόφαση που απελευθερώνει το ωράριο από το 1997 και άνοιξαν τον δρόμο για την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.

Από την πλευρά του ο Υπουργός τόνισε, ότι οι πρόσφατες δηλώσεις ή αναφορές, που του αποδίδονται για το θέμα των Κυριακών και την ενδεχόμενη συνέχιση του μνημονιακού νόμου, δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Στη συνέχεια επισήμανε, ότι εξακολουθεί να ισχύει η προγραμματική δέσμευση του ίδιου και της Κυβέρνησης για κατάργηση του Ν. 4177/2013, για την επαναφορά του προηγούμενου θεσμικού πλαισίου για τις Κυριακές, ενώ στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα μέσω νομοθετικής πρωτοβουλίας θα προχωρήσει στην οριστική επίλυση του θέματος.

Δεν είναι τυχαίο που γίνεται όλο αυτό το φιάσκο λίγες μέρες πριν από την απεργία! Για μία ακόμη φορά, η ξεπουλημένη πλειοψηφία της ΟΙΥΕ προσπαθεί να στείλει τους εργαζόμενους στον καναπέ και παρόλο που προκήρυξε απεργία κάτω και από την πίεση των ταξικών σωματείων, την υπονομεύει για ακόμα μία φορά, προσπαθώντας να καλλιεργήσει αυταπάτες στους εργαζόμενους ότι το ζήτημα της Κυριακής Αργίας, όπως και τόσα άλλα που αφορούν τις συνθήκες εργασίας και ζωής των εργαζομένων, λύνονται με νόμους, από τις κυβερνήσεις δια αντιπροσώπων κι όχι με την συμμετοχή και την οργάνωση των εργαζομένων, που ιστορικά έχει αποδειχτεί ως ο μόνος τρόπος διεκδίκησης και λύσης προβλημάτων κι όχι με την ανάθεση που προσπαθούν να καλλιεργήσουν.

Τον ίδιο δρόμο με την ΟΙΥΕ ακολουθεί και η πλειοψηφία του σωματείου εμποροϋπαλλήλων του Βόλου, καλώντας στην ουσία τους συναδέλφους να απεργήσουν ώστε να πιεστεί η κυβέρνηση να τηρήσει τις υποσχέσεις της αλλά και ταυτόχρονα εφησυχάζει τους εργαζόμενους πως το επόμενο διάστημα θα περάσει νομοσχέδιο που θα καταργεί το νόμο για το άνοιγμα των καταστημάτων.

Καλούμε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στην επιτροπή αγώνα εμποροϋπαλλήλων, να οργανωθούν στο σωματείο τους ώστε να δυναμώσει η οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς, να συγκεντρώσουμε περισσότερες δυνάμεις και πιο αποφασιστικά να διεκδικήσουμε :

– Κατάργηση του νόμου για την λειτουργία των καταστημάτων 8 Κυριακές το χρόνο.
– Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλες τις Κυριακές του χρόνου, για όλα τα καταστήματα με νόμο από την κυβέρνηση.
– Για τους εργαζόμενους στο εμπόριο 8ωρο 5ημερο 40ωρο με μόνιμη και σταθερή εργασία.
– Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
– Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.
– Υπογραφή κλαδικής σύμβασης με κατώτερο βασικό μισθό 920 ευρώ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει