Πανελλήνια διάκριση για το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου
Ειδική διάκριση απονεμήθηκε στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου στα πλαίσια του 3ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού με θέμα «Το σχολείο που ζήσαμε – Το σχολείο που ονειρευόμαστε» που διοργάνωσαν το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Διάσωσης Σχολικού Υλικού και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Η τελετή απονομής των βραβείων πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην κατάμεστη αίθουσα του αμφιθεάτρου στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης το Σάββατο 26 Νοεμβρίου, παρουσία εκπροσώπων του πολιτικού, εκπαιδευτικού και πνευματικού κόσμου, οι οποίοι έκαναν και τις απονομές.
Στόχοι του διαγωνισμού ήταν η συμμετοχή των μαθητών/τριών σε διαδικασίες οπτικοακουστικού γραμματισμού, η μύησή τους σε ερευνητικές και ομαδοσυνεργατικές διαδικασίες, η ενασχόλησή τους με την τοπική ιστορία, η συγκέντρωση, διάσωση, ταξινόμηση και προβολή πρωτογενών και δευτερογενών πηγών από τον χώρο της εκπαίδευσης και η αξιοποίησή τους.
Το ΣΔΕ Βόλου συμμετείχε στο διαγωνισμό με ένα βίντεο που ετοίμασε η εκπαιδευόμενη της Β’ τάξης Σιατραβάνη Σοφία, η οποία εκπροσώπησε το σχολείο και στην εκδήλωση βράβευσης. Το σύντομο βίντεο είναι ένα ταξίδι στο χρόνο, στη μνήμη και στην ιστορία της Ελληνικής εκπαίδευσης που θα διδάξει τους νεότερους και θα συγκινήσει τους μεγαλύτερους με τις εικόνες, τις σκέψεις και τα συναισθήματα που το πλημμυρίζουν.
Σημειώνεται ότι αυτή είναι η δεύτερη συνεχόμενη φορά που βραβεύεται το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου στον εν λόγω διαγωνισμό, καθώς πέρυσι είχε αποσπάσει Ειδικό Βραβείο με το ντοκιμαντέρ «Από το υφαντουργείο Μουρτζούκου…στο σχολικό συγκρότημα Μουρτζούκου», που παρουσιάζει την πόλη μας κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, μέσα από την περιπετειώδη πορεία μιας άλλοτε κραταιάς βιομηχανίας, του υφαντουργείου Μουρτζούκου, που σήμερα στεγάζει στις εγκαταστάσεις της το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου.
Το βίντεο είναι διαθέσιμο στη διεύθυνση https://youtu.be/fPqhH6OP5bk, ενώ όλα τα βραβευμένα έργα θα αναρτηθούν και στην πλατφόρμα μαθητικής δημιουργίας της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης (www.i-create.gr) και του ΕΚΕΔΙΣΥ (http://www.ekedisy.gr/mousio-proforikis-istorias).