Πανικός του σολομού στην Κίνα


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2020, 11:45

Το Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα είδε άνοδο των υποθέσεων Covid-19 . Σχεδόν όλες συνδέθηκαν με μια τεράστια αγορά τροφίμων χονδρικής Xinfadi. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο ιός ανακαλύφθηκε σε σανίδες που χρησιμοποιούνται για εισαγόμενο σολομό στην αγορά Xinfadi – προκαλώντας φόβους σε ολόκληρη τη χώρα.

Σούπερ μάρκετ και εστιατόρια σε όλο το Πεκίνο έσπευσαν να βγάλουν σολομό από τα ράφια τους και οι εισαγωγές από την Ευρώπη σταμάτησαν.

Την Τετάρτη ανακοινώθηκε ότι ένας 22χρονος άνδρας – γνωστός ότι περιστασιακά είχε καθαρίσει κατεψυγμένα θαλασσινά – είχε δοκιμαστεί θετικά για τον ιό στην Tianjin, κοντά στο Πεκίνο. Ωστόσο, το Κέντρο Ελέγχου Νόσων της Κίνας (CDC) είπε ότι ήταν απίθανο ο σολομός να μεταφέρει τον ιό.

Πώς και γιατί εμφανίστηκε ο πανικός; Τι συνέβη στην αγορά;

Την περασμένη Πέμπτη, το Πεκίνο ανέφερε το πρώτο κρούσμα νέας επίθεσης ιών μετά από 57 ημέρες χωρίς τοπικά μεταδιδόμενη λοίμωξη.

Έκτοτε, έχουν επιβεβαιωθεί σχεδόν 150 περιπτώσεις – σχεδόν όλες έχουν συνδεθεί με τη μεγαλύτερη αγορά χονδρικής της πόλης.

Η Xinfadi προμηθεύει το 80% των λαχανικών και του κρέατος του Πεκίνου και χρησιμοποιείται από δεκάδες χιλιάδες άτομα την ημέρα. Ωστόσο, σε αντίθεση με την αγορά στο Γιουχάν, δεν υπάρχουν στοιχεία για εμπόριο άγριων ζώων στην αγορά Xinfadi.

Ίχνη του ιού βρέθηκαν σε σανίδα που χρησιμοποιούσε πωλητής εισαγόμενου σολομού, ανέφεραν οι πληροφορίες. Ωστόσο, περίπου 40 δείγματα από την αγορά ήταν θετικά για τον ιό – μερικά από τα οποία δεν προέρχονταν από σανίδες κοπής σολομού, δήλωσε εκπρόσωπος της Δημοτικής Επιτροπής Υγείας του Πεκίνου.

Θα μπορούσε ο σολομός να φιλοξενήσει τον ιό; Είναι πολύ απίθανο.

Αξιωματούχος στο Κινέζικο Κέντρο Ελέγχου Νόσων δήλωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο σολομός ήταν ο ξενιστής – ή ακόμη και ενδιάμεσος ξενιστής – για τον ιό.

Ο Shi Guoqing, αναπληρωτής διευθυντής του κέντρου αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης, δήλωσε ότι δεν υπήρχε ίχνος του ιού στον σολομό πριν φτάσει στην αγορά – υποδηλώνοντας ότι ο ιός υπήρχε στην αγορά, παρά στον ίδιο τον σολομό.

Και οι ειδικοί συμφωνούν.

 


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2020, 11:47

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει