Παρέμβαση Κ. Πουλάκη στο Π.Σ. για την εφαρμογή της εφεδρείας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την σχετική ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

«Η μνημονιακή πολιτική έχει την υπογραφή σας»

Εναντίον του Περιφερειάρχη, Κ. Αγοραστού, καταφέρθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο, ο επικεφαλής της «Θεσσαλίας της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας», Κώστας Πουλάκης.

Αναφερόμενος στην εφαρμογή, εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής, του μέτρου της (πρώτης) διαθεσιμότητας, ο κ. Πουλάκης τόνισε ότι η εισήγηση του κ. Αγοραστού για μη τροποποίηση του Οργανισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με την οποία δημιουργούνταν 37 νέες θέσεις, αποτελεί «απολύτως πολιτική επιλογή της Περιφερειακής Αρχής και του κ. Περιφερειάρχη προσωπικά» και ζητήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών με πρωτοβουλία της Περιφέρειας, σύμφωνα με τα επικαλούμενα στην εισήγηση έγγραφα.

Ο κ. Πουλάκης, απευθυνόμενος στον κ. Αγοραστό, σημείωσε ότι «είναι άξιο απορίας πώς δικαιολογείτε την απόφασή σας αυτή, έναντι των Θεσσαλών πολιτών, οι οποίοι με ανησυχία σας άκουσαν, μόλις πριν λίγες μέρες, να δηλώσετε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας αιμορραγεί από τη διαρκή μείωση των υπαλλήλων της, λειτουργώντας πλέον με το 60% περίπου του δυναμικού της».

Ο επικεφαλής της «Θεσσαλίας της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας», υπογράμμισε ότι η εισήγηση για ανάκληση της τροποποίησης του Οργανισμού της Περιφέρειας αποτελεί «το κερασάκι στην τούρτα», διότι, όπως είπε, στηρίζεται στην εφαρμογή της πρώτης εφεδρείας, η οποία επιβλήθηκε με τον νόμο 4024/2011. Ο κ. Πουλάκης στηλίτευσε το γεγονός ότι ο κ. Αγοραστός εξέδωσε τις διαπιστωτικές πράξεις που απαιτούνταν για τη θέση των υπαλλήλων της Περιφέρειας σε καθεστώς εφεδρείας, ενώ απευθυνόμενος στον ίδιο ανέφερε ότι «όσα δήθεν αντιμνημονιακά και αν μας είπατε λίγους μήνες πριν, όταν συζητούσαμε – και καταδικάσαμε ομόφωνα – την εφαρμογή της διαθεσιμότητας, της δεύτερης κατά σειρά, η αλήθεια, κ. Περιφερειάρχη, είναι ότι εφαρμόσατε κατά γράμμα την πρώτη διαθεσιμότητα». Μάλιστα, ο κ. Πουλάκης σημείωσε ότι το συγκεκριμένο μέτρο, το οποίο ο κ. Αγοραστός εφάρμοσε – και τώρα ζητάει και τη σύμπραξη του Περιφερειακού Συμβουλίου – κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας ως αντισυνταγματικό.

Κλείνοντας, ο κ. Πουλάκης τόνισε ότι «με τη συγκεκριμένη εισήγηση αποκαλύφθηκε ότι είστε πολιτικά και ηθικά εκτεθειμένος, κ. Περιφερειάρχη. Και έναντι των εργαζομένων της Περιφέρειας και έναντι όλων των πολιτών της Θεσσαλίας. Διότι, όπως σας είχαμε επισημάνει, δεν αρκούν οι διαπιστώσεις που κάνετε στις συνεντεύξεις σας, περί των δραματικών ελλείψεων σε προσωπικό. Η μνημονιακή πολιτική και οι απολύσεις που αυτή επιφέρει, έχει ονοματεπώνυμο. Και δυστυχώς, όπως αποδείχθηκε, φέρει και τη δική σας υπογραφή».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης του κ. Πουλάκη.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ Κ. ΠΟΥΛΑΚΗ ΣΤΟ Π.Σ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

κ. Πρόεδρε,
κ. Περιφερειάρχη,
κ.κ. Συνάδελφοι,

Ζήτησα να πάρω το λόγο σε ένα φαινομενικά «τυπικό» και διαχειριστικό ζήτημα, όπως αυτό της ανάκλησης προηγούμενης απόφασης περί τροποποίησης του Οργανισμού της Περιφέρειας, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εσωτερικών, για δύο λόγους :

Ο πρώτος είναι ότι δεν έχουμε πειστεί ότι πρόκειται για απλή «διαδικαστική» πράξη, την οποία η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι νομικά υποχρεωμένη να εκτελέσει, αλλά για απολύτως πολιτική και σημαντικότατη κατά τη γνώμη μας επιλογή της Περιφερειακής Αρχής και του κ. Περιφερειάρχη προσωπικά.
Προσπαθήσαμε, μέσα στο νομικό και γραφειοκρατικό χάος του «Καλλικράτη» και συνολικά του ορυμαγδού των μνημονιακών νομοθετημάτων, να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη αυτής της διαδικασίας τροποποίησης του Οργανισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της οποίας προτείνεται σήμερα η ανάκληση. Ειλικρινά, τουλάχιστον από την εισήγησή σας και τα έγγραφα που αυτή επικαλείται, δεν προκύπτει τι απέγιναν εκείνοι οι υπάλληλοι, για την τοποθέτηση των οποίων απαιτήθηκε η σύσταση 37 νέων οργανικών θέσεων. Έχουν πάψει οι υπάλληλοι αυτοί να υπηρετούν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στην οποία μετατάχθηκαν πριν περίπου 2 χρόνια; Έχουν τοποθετηθεί σε άλλες οργανικές ή προσωποπαγείς θέσεις, οι οποίες κενώθηκαν λόγω αποχώρησης άλλων υπαλλήλων; Και αν ναι, με ποιον τρόπο αποχώρησαν οι εν λόγω υπάλληλοι; Διότι, από όσα αναφέρονται στα έγγραφα που επικαλείστε, προκύπτει ότι η ανάκληση της απόφασης τροποποίησης του Οργανισμού της Περιφέρειας, με την οποία θα δημιουργούνταν 37 νέες οργανικές θέσεις, ζητήθηκε με δική σας πρωτοβουλία από το Υπουργείο Εσωτερικών. Και είναι άξιο απορίας – ακόμα και αν νομικά μπορεί να θεωρηθεί η εν λόγω διαδικασία «τυπική» – πώς δικαιολογείτε την απόφασή σας αυτή, έναντι των Θεσσαλών πολιτών, οι οποίοι με ανησυχία σας άκουσαν, μόλις πριν λίγες μέρες, να δηλώσετε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας αιμορραγεί από τη διαρκή μείωση των υπαλλήλων της, λειτουργώντας πλέον με το 60% περίπου του δυναμικού της; Περιμένουμε βέβαια με ενδιαφέρον και την απάντησή σας στη σχετική ερώτησή μας, την οποία καταθέσαμε με αφορμή της δηλώσεις σας για τις ελλείψεις προσωπικού στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ωστόσο από μόνο του το γεγονός της σημερινής σας εισήγησης είναι αποκαλυπτικό κατά τη γνώμη μας.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η σημερινή εισήγησή σας αποτελεί «το κερασάκι στην τούρτα». Διότι, στηρίζεται στην εφαρμογή της λεγόμενης «προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας», της πρώτης εφεδρείας δηλαδή, η οποία επιβλήθηκε με τον νόμο 4024/2011. Και όσα δήθεν αντιμνημονιακά και αν μας είπατε λίγους μήνες πριν, όταν συζητούσαμε – και καταδικάσαμε ομόφωνα – την εφαρμογή της διαθεσιμότητας, της δεύτερης κατά σειρά, η αλήθεια, κ. Περιφερειάρχη, είναι ότι εφαρμόσατε κατά γράμμα την πρώτη διαθεσιμότητα. Διότι, το «ζουμί» στην εισήγησή σας δεν είναι το «δια ταύτα», η πρόταση για ανάκληση της συγκεκριμένης απόφασης του Π.Σ., αλλά όλα τα έγγραφα που επικαλείστε για την έκδοσή της. Η σημερινή σας εισήγηση είναι το επιστέγασμα του γεγονότος ότι εκδώσατε τις διαπιστωτικές πράξεις που απαιτούνταν για τη θέση υπαλλήλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε καθεστώς εφεδρείας. Σημειωτέον δε, ότι σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, της οποίας αναμένεται η δημοσίευση εντός των ημερών, το συγκεκριμένο μέτρο, το οποίο εσείς κ. Περιφερειάρχη εφαρμόσατε – και τώρα ζητάτε και τη σύμπραξη του Περιφερειακού Συμβουλίου για την ολοκλήρωση της εφαρμογής του – κρίθηκε αντισυνταγματικό.

Είναι προφανές ότι η «Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας» καταψηφίζει την εισήγησή σας. Το σημαντικότερο ωστόσο είναι ότι με τη συγκεκριμένη εισήγηση αποκαλύφθηκε ότι είστε πολιτικά και ηθικά εκτεθειμένος, κ. Περιφερειάρχη. Και έναντι των εργαζομένων της Περιφέρειας και έναντι όλων των πολιτών της Θεσσαλίας. Διότι, όπως σας είχαμε επισημάνει, δεν αρκούν οι διαπιστώσεις που κάνετε στις συνεντεύξεις σας, περί των δραματικών ελλείψεων σε προσωπικό. Η μνημονιακή πολιτική και οι απολύσεις που αυτή επιφέρει, έχει ονοματεπώνυμο. Και δυστυχώς, όπως αποδείχθηκε, φέρει και τη δική σας υπογραφή.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει