Παρέμβαση Μεϊκόπουλου στην Βουλή για τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας Αργαλαστής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ αναλυτικά την ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος προς τον αρμόδιο υπουργό:

Προς:
τον κ. Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: Προβλήματα του Κέντρου Υγείας Αργαλαστής στη Μαγνησία

Το Κέντρο Υγείας Αργαλαστής μαζί με τα Περιφερειακά Ιατρεία καλύπτει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας τω ν κατοίκων της περιοχής του Νοτίου Πηλίου που εκτείνεται σε μεγάλη έκταση και απέχει από το Νοσοκομείο του Βόλου πολλά χιλιόμετρα. Τους θερινούς μήνες, ο πληθυσμός της περιοχής υπερδιπλασιάζεται, λόγω της τουριστικής περιόδου, αυξάνοντας κατά πολύ την ζήτηση στην Πρωτοβάθμια Μονάδα Υγείας που είναι και η μοναδική. Το προσωπικό του Κέντρου Υγείας προσπαθεί να ανταπεξέλθει, προσφέροντας όσο το δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες στους κατοίκους και τους επισκέπτες.

Τα τελευταία χρόνια με την μνημονιακή πολιτική, τα προβλήματα στον τομέα της υγείας άρχισαν να μεγεθύνονται και να πολλαπλασιάζονται. Από νωρίς, το προσωπικό, οι φορείς και η κοινωνία της περιοχής ζητούσαν την άμεση λύση των λειτουργικών αυτών προβλημάτων, παλεύοντας γι αυτό με αποκορύφωμα την τελευταία συγκέντρωση των κατοίκων στην πλατεία της Αργαλαστής στις 30/10/2012.

Τα κυριότερα προβλήματα του Κέντρου Υγείας είναι:
1. Ολόκληρη η περιοχή μένει ακάλυπτη από παιδίατρο είτε λόγω εφημέρευσης ή μετακίνησης της μοναδικής παιδιάτρου στο Νοσοκομείο του Βόλου, καθώς δεν μπορούν να καλυφθούν οι εφημερίες στην παιδιατρική κλινική, λόγω των συνταξιοδοτήσεων.
2. Το μικροβιολογικό εργαστήριο λειτουργεί 1 φορά τη βδομάδα, χωρίς ειδικό γιατρό, αφού μικροβιολόγος και παρασκευάστρια έχουν αποσπασθεί στο Νοσοκομείο του Βόλου.
3. Υποβάθμιση του ακτινολογικού εργαστηρίου, δεν υπάρχει πια τεχνολόγος –ακτινολόγος.
4. Στα Περιφερειακά Ιατρεία των Λεχωνίων –Δράκειας –Μηλεών λείπουν οι Γενικοί Γιατροί, οπότε μετακινείται γιατρός από το Κέντρο Υγείας Αργαλαστής για να καλύψει τις ανάγκες υγείας των κατοίκων των περιοχών αυτών, αλλά μόνο μια φορά τη βδομάδα με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαμαρτυρίες από τους πολίτες.
5. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2012 η Διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου αποφάσισε την εφημέρευση ενός γιατρού σε ενεργή και ενός σε ετοιμότητα. Αυτό σημαίνει ότι όταν υπάρξει ένα βαρύ επείγον περιστατικό που θα χρειαστεί διακομιδή συνοδεία γιατρού, τότε μόνος, ο ένας γιατρός στο Κέντρο Υγείας δεν μπορεί να ανταποκριθεί με αρνητικές συνέπειες για την υγεία του ασθενή. Σημειώνουμε δε ότι, επικείμενες συνταξιοδοτήσεις σε προσωπικό ιατρικό, νοσηλευτικό, χωρίς αντικατάσταση λόγω μνημονίου, θα οξύνουν τα προβλήματα.
6. Η έλλειψη οδηγών ασθενοφόρου σε όλες τις βάρδιες προκαλεί τεράστια προβλήματα. Πρόσφατο παράδειγμα, η αδυναμία μεταφοράς με ασθενοφόρο βαρέως περιστατικού από την Αλόννησο στο Νοσοκομείο, μέσω Πλατανιά, λόγω έλλειψης οδηγού και η οδυνηρή κατάληξη του. Στο πρόσφατο παρελθόν επίσης τραυματισμένος αγρότης, ελλείψει ασθενοφόρου, διακομίσθηκε στο Κέντρο Υγείας σε καρότσα επιβατικού αυτοκινήτου. Όλα αυτά καταδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη λειτουργίας σε 24ωρη βάση Μονάδας με Ασθενοφόρο
7. Πλημμελής η καθαριότητα του Κέντρου Υγείας από το γεγονός ότι η μοναδική καθαρίστρια μετακινείται και στο Νοσοκομείο Βόλου, οπότε στο Κ.Υ. βρίσκεται μόνο 2-3 φορές τη βδομάδα.
8. Ελλείψεις στο υγειονομικό υλικό που είναι καθημερινό φαινόμενο.
9. Πληρωμή 5 ευρώ σε περίοδο απόλυτης φτώχειας, ανεργίας, παρουσίας ανασφάλιστων πολιτών και μείωση του εισοδήματος λόγω της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της τρόικας και της κυβέρνησης

Επειδή η υγεία σε περίοδο κρίσης είναι πολύτιμο αγαθό, ιδίως για τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική.
Επειδή με τα νέα μέτρα, λόγω της ύφεσης, θα επιδεινωθεί ακόμη πιο πολύ το επίπεδο των προσφερομένων υπηρεσιών υγείας.

Ερωτάται o κ. Υπουργός

1. Τι μέτρα θα λάβει για την αναπλήρωση των κενών θέσεων στα Κέντρα Υγείας από γιατρούς ειδικοτήτων ή λοιπό προσωπικό;
2. Τι μέτρα θα λάβει για την στελέχωση των Περιφερειακών Ιατρείων του Κέντρου Υγείας με Γενικούς Γιατρούς;
3. Τι μέτρα θα λάβει ώστε να λειτουργεί σε 24ωρη βάση Μονάδα με Ασθενοφόρο;

Ο ερωτών Βουλευτής

Αλέξανδρος Μιχ. Μεϊκόπουλος

Μπορεί επίσης να σας αρέσει