Παρέμβαση Μεϊκόπουλου στη Βουλή για τον δρόμο Χάνια – Κισσός και το Χιονοδρομικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ερώτηση του Βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Προς τον κ. Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: Να επισπευτούν οι διαδικασίες για την κατασκευή παράκαμψης του Χιονοδρομικού Κέντρου Πηλίου, για να σταματήσει επιτέλους η διακοπή κυκλοφορίας στο τμήμα οδικού δικτύου Χάνια-Κισσός του Νομού Μαγνησίας κατά τους χειμερινούς μήνες

Το κλείσιμο του τμήματος του οδικού δικτύου Χάνια-Κισσός, που πραγματοποιείται τους χειμερινούς μήνες κατά τη λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου Πηλίου, έχει προκαλέσει εύλογα τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων των χωριών Κισσού, Ανηλίου και Αγίου Δημητρίου του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου Ν. Μαγνησίας, αφού το συγκεκριμένο κομμάτι του δρόμου αποτελεί τη μοναδική ασφαλή διέξοδο για την επικοινωνία με την πρωτεύουσα του Νομού, τον Βόλο.

Κλεισμένος στο ύψος της αγωνιστικής πίστας του χιονοδρομικού κέντρου, με τις πρώτες χιονοπτώσεις, κάθε χειμερινή περίοδο, τα τελευταία 3-4 χρόνια, ο εν λόγω δρόμος κόβεται κυριολεκτικά στα δύο και τίθεται εκτός χρήσης, με αποτέλεσμα να καθίσταται ιδιαίτερα προβληματική η οδική επικοινωνία με τον Βόλο. Εναλλακτικά, οι κάτοικοι ή επισκέπτες είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν επικίνδυνα τμήματα της παλαιάς επαρχιακής οδού, που πολλαπλασιάζουν την χιλιομετρική απόσταση μέχρι την πρωτεύουσα του Νομού.

Έχοντας να επιλέξουν ανάμεσα στο τριτεύον επαρχιακό δίκτυο Βόλου-Ζαγοράς μέσω Χανίων, που παρουσιάζει φαινόμενα κατολισθήσεων και καθιζήσεων στο τμήμα από τη θέση Χάνια μέχρι τη θέση Καράβωμα, και το πρωτεύον επαρχιακό δίκτυο Βόλου-Ζαγοράς μέσω Νεοχωρίου, που επίσης παρουσιάζει φαινόμενα κατολισθήσεων στο ύψος του Ξουρυχτίου, οι κάτοικοι αναγκάζονται να περιορίζουν τις μετακινήσεις τους μέχρι τον Βόλο στις απολύτως αναγκαίες, αφού ο κίνδυνος επέλευσης τροχαίων ατυχημάτων είναι παραπάνω από ορατός σε μια περίοδο όπου παρατηρούνται ακραία καιρικά φαινόμενα στην περιοχή.

Ενδεικτικό της προβληματικής κατάστασης είναι το παράδειγμα εγκλωβισμού ενός ζευγαριού Κινέζων τουριστών του Κισσού, στο αυτοκίνητό τους για μια ολόκληρη νύχτα, τον Φεβρουάριο του 2013, επειδή το σύστημα πλοήγησης τους υπέδειξε τον κλεισμένο δρόμο ως τον συντομότερο μέχρι τον Βόλο.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι, το έργο της διαπλάτυνσης και βελτίωσης του εν λόγω δρόμου, που χρηματοδοτήθηκε από εθνικά και ευρωπαϊκά κονδύλια, ολοκληρώθηκε στις 15.11.2011 κι εντάχθηκε στο πρωτεύον οδικό δίκτυο του Νομού Μαγνησίας, συντόμευσε την διαδρομή μέχρι τον Βόλο κατά 14 χλμ και διευκόλυνε την σύνδεση των εν λόγω χωριών αλλά και των υπόλοιπων χωριών του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου με τον Βόλο. Ωστόσο, το έργο παραδόθηκε χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για την παράκαμψη του Χιονοδρομικού κέντρου, που τέμνει κάθετα τον δρόμο όταν οι πίστες λειτουργούν το χειμώνα. Το χρονίζον αίτημα των κατοίκων για άμεση δρομολόγηση του έργου κατασκευής παράκαμψης, που θα διασφαλίζει εξάλλου και την απρόσκοπτη λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου που είναι πόλος έλξης τουριστών, εκκρεμεί, αφού ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την έναρξη των εργασιών.

Επειδή, το κλείσιμο του δρόμου Χάνια-Κισσός, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των οδηγών, απομακρύνει τους κατοίκους της περιοχής από την πρωτεύουσα του Νομού και οδηγεί σε τουριστική απομόνωση τα εν λόγω χωριά
Επειδή, ένα έργο ευρωπαϊκών προδιαγραφών, για το οποίο δαπανήθηκαν εκατομμύρια ευρώ, δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται εποχιακά

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Τι μέτρα θα λάβει για να επισπεύσει την προώθηση του έργου της κατασκευής παράκαμψης του Χιονοδρομικού Κέντρου από την Περιφέρεια Θεσσαλίας;

Ο ερωτών βουλευτής
Αλέξανδρος Μιχ. Μεϊκόπουλος

Μπορεί επίσης να σας αρέσει