Παρέμβαση σε Περιφέρεια Θεσσαλίας (αιρετή και αποκεντρωμένη) και Δήμο Βόλου για την ΑΓΕΤ

“Παρέμβαση στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μαγνησίας και τον Δήμο Βόλου, πραγματοποίησαν το πρωί της Δευτέρας εκπρόσωποι ταξικών σωματείων, συνδικαλιστές και μέλη επιτροπών αγώνα”, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, η οποία συνεχίζεται ως εξής:

“Οι συνδικαλιστές απαίτησαν να παρθούν πολιτικές αποφάσεις από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, ενάντια στην καύση σκουπιδιών από την τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ, μετά και την αδειοδότηση που δόθηκε από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Ν.Μαγνησίας “Μ. Παπαρήγας”, Κώστας Στεργίου, τόνισε στην Αντιπεριφερειάρχη Δωροθέα Κολυνδρίνη, ότι η Περιβαλλοντική Μελέτη εγκρίθηκε από την συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το 2013 και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ενέκρινε δύο νέες τροποποιήσεις, το 2015 και τον Γενάρη του 2017, δίνοντας έτσι την αδειοδότηση για την αύξηση του ορίου των πτητικών κατά 4 φορές. Επίσης αδειοδότησε και το να έρχονται οι 200.000 τόνοι RDF στο λιμάνι της ΑΓΕΤ. Πρόκειται για μία εφιαλτική πραγματικότητα που θα έχει δραματικές επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον όσο και στην υγεία, τόσο των εργαζομένων, όσο και συνολικά στους κατοίκους της πόλης. Ο Κ. Στεργίου υπογράμμισε ότι τόσο οι αποφάσεις που πάρθηκαν επί συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, όσο και οι τροποποιήσεις που έγιναν από την σημερινή συγκυβέρνηση, έγιναν στο όνομα “των βέλτιστων πρακτικών της ΕΕ”, αφού όλοι μαζί είναι διατεθειμένοι να θυσιάσουν τη ζωή του λαού για χάρη της κερδοφορίας των μονοπωλίων.

Η Αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι το Υπουργείο απλά ενημέρωσε την Περιφέρεια για την απόφαση αδειοδότησης που έδωσε και πως τις επόμενες ημέρες πρόκειται να συνεδριάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας στο οποίο πρόκειται να παρθεί απόφαση εναντίωσης για την καύση RDF από την ΑΓΕΤ, ενώ συνολικά η λογική της Περιφέρειας είναι η οποιαδήποτε χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας να γίνεται με ασφαλή τρόπο και μηδενικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων.

Στην συνάντηση που ακολούθησε με το Δήμαρχο Βόλου κ. Θεοδώρου οι συνδικαλιστές κατέθεσαν και εκεί υπόμνημα με τις θέσεις τους. Παράλληλα επισήμαναν και την ανάγκη η Δημοτική αρχή να συγκαλέσει το Δημοτικό Συμβούλιο για να πάρει θέση κατά την καύσης σκουπιδιών (RDF/SRF) από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ.

Ο Δήμαρχος είπε ότι δεν θεωρεί αναγκαίο να πάρει τέτοια πολιτική απόφαση το Δημοτικό συμβούλιο και από την μεριά της η Δημοτική αρχή εκτός από τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή, πρόκειται εντός των προσεχών ημερών, να καταθέσει και μηνύσεις ενάντια στα πρόσωπα εκείνα που δεν τήρησαν τη νομιμότητα!

Ακολούθως η αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών κατέθεσε το Υπόμνημα και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μαγνησίας.

Επισυνάπτετε το υπόμνημα το οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το μπαλάκι των ευθυνών ανάμεσα σε Περιφέρεια, Δήμο, Κυβέρνηση για το ποιος έδωσε το πράσινο φως στην ΑΓΕΤ δεν μας αφορά, μιας και όλοι τους, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο επιδιώκουν την καύση των σκουπιδιών για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Η επίκληση των «αυστηρών ελέγχων» και των «κατάλληλων προϋποθέσεων» γίνεται κάτω από τη λαϊκή κατακραυγή και έχει στόχο περισσότερο να καθησυχάσει τους κατοίκους παρά να αντιμετωπίσει αποφασιστικά το θέμα απαγορεύοντας ρητά την καύση των σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ».

Υπόμνημα σωματείων, μαζικών φορέων, επιτροπών αγώνα προς:

α. Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
β. Περιφέρεια Θεσσαλίας (αντιπεριφέρεια Μαγνησίας)
γ. Δήμο Βόλου
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: ΜΜΕ

Θέμα: Η καύση εναλλακτικών απορριμματικών καυσίμων (SDF, RDF) από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ La Farge.

Δηλώνουμε ότι είμαστε κατηγορηματικά αντίθετα στην καύση σκουπιδιών από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ αφού θεωρούμε βάση στοιχείων ότι αυτή η επιχειρηματική δραστηριότητα στρέφεται εναντίον της υγείας των εργαζομένων και των κατοίκων της πόλης. Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα εξής στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα με βάση τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και τις ακόλουθες τροποποιήσεις της:

Ότι τετραπλασιάζεται το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο του ολικού οργανικού άνθρακα (TOC) στα καυσαέρια των τσιμεντοκλιβάνων από 10 mg/m3 σε 40mg/m3, ενώ παραμένει ο τετραπλασιασμός του SO2 από 50 mg/m3 σε 200 mg/m3.
Το μείγμα των τοξικών παραγώγων συμπληρώνουν τα πτητικά ιχνοστοιχεία, ο υδράργυρος και το θάλειο, που κατά το μεγαλύτερο μέρος τους απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρ
α σε αέρια φάση,
Από τις πτητικές οργανικές ενώσεις που εκπέμπονται κατά την καύση εναλλακτικών καυσίμων, το σημαντικότερο πρόβλημα συνιστούν οι διοξίνες οι οποίες είναι από τις πλέον επικίνδυνες ενώσεις και για τις οποίες δεν έχουν προσδιοριστεί κατώτερα όρια, κάτω από τα οποία να διασφαλίζεται ότι δεν υπάρχουν αρνητικές συνέπειες, που σημαίνει ότι και η απειροελάχιστη ανιχνεύσιμη, με τα σημερινά όργανα, ποσότητα διοξινών θεωρείται επικίνδυνη (μη ασφαλής) για τον άνθρωπο.
Οι έλεγχοι δεν προβλέπουν τη μέτρηση των εκπομπών συγκεκριμένων επικίνδυνων στοιχείων όπως των οξειδίων του βαναδίου. Ενώ καταγράφονται οι εκπομπές σκόνης δεν καταγράφονται, οι εκπομπές των «φονικών» λεγόμενων μικροσωματιδίων (pm10 και pm2,5).
Οι έλεγχοι, με βάση Υπουργική Απόφαση, περιορίζονται στην πραγματοποίηση τουλάχιστον δύο μετρήσεων διοξινών ετησίως κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική υποεκτίμηση των πραγματικών συγκεντρώσεων, δεδομένου ότι οι διοξίνες παράγονται σε μεγαλύτερες ποσότητες σε μικρές χρονικές περιόδους, συνήθως κατά την έναρξη/ παύση λειτουργίας της μονάδας ή σε έκτακτες περιπτώσεις δυσλειτουργιών, καταστάσεις που δεν καταγράφονται οι περιοδικά μετρούμενοι ρύποι, όπως οι διοξίνες και ο πτητικός υδράργυρος.
Ότι με βάση τα στοιχεία στο Βόλο θα καίγονται τόσα συγκεντρωμένα «εναλλακτικά» απορριμματικά καύσιμα (1.015.000 τόνοι) όσα καίγονται στο 1/6 της έκτασης όλης της Ε.Ε. (6.000.000 τόνοι). Αυτό σημαίνει ότι ενώ σε ολόκληρη την ΕΕ ύστερα από μια πορεία 40 χρόνων, συναποτεφρώνονται κάθε χρόνο στις τσιμεντοβιομηχανίες ως απορριμματικά καύσιμα 13,5 κιλά ανά κάτοικο στο Βόλο αντιστοιχούν 57 κιλά ανά κάτοικο.
Ότι με βάση το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) προβλέπεται η απορρόφηση από τις τσιμεντοβιομηχανίες όλης της Ελλάδας και 480.000 τόνοι RDF/SRF ετησίως, από τους οποίους σχεδόν όλοι (410.000 τόνοι) θα καίγονται στο Βόλο!

Θεωρούμε ότι είναι τεράστιες οι ευθύνες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όπως και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων αφού δε διστάζουν να βάλουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία των κατοίκων της πόλης για τα κέρδη των επιχειρήσεων πατώντας πάνω στο θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει από την ΕΕ.

Ευθύνες έχει και η ίδια η περιφέρεια Θεσσαλίας που αφού ενέκρινε την περιβαλλοντική μελέτη του 2014, δεν κινείται ώστε να σταματήσει άμεσα η καύση των σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ.

Ταυτόχρονα ευθύνες έχει και η δημοτική αρχή Βόλου που δηλώνει ότι είναι έτοιμη να συνδράμει στο έγκλημα στην ΑΓΕΤ με την παραγωγή SRF και μάλιστα με την παράδοση τμήματος της καθαριότητας σε επιχειρηματικούς ομίλους.

Το μπαλάκι των ευθυνών ανάμεσα σε Περιφέρεια, Δήμο, Κυβέρνηση για το ποιος έδωσε το πράσινο φως στην ΑΓΕΤ δεν μας αφορά, μιας και όλοι τους, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο επιδιώκουν την καύση των σκουπιδιών για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Η επίκληση των «αυστηρών ελέγχων» και των «κατάλληλων προϋποθέσεων» γίνεται κάτω από τη λαϊκή κατακραυγή και έχει στόχο περισσότερο να καθησυχάσει τους κατοίκους παρά να αντιμετωπίσει αποφασιστικά το θέμα απαγορεύοντας ρητά την καύση των σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ.

Απαιτούμε:

Να μην προχωρήσει η καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ
Να σταματήσει η καύση petcoke
Μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων και να ενταθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι στις επιχειρήσεις
Άμεσα μέτρα για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, του Παγασητικού με την άμεση αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού
Άμεσα μέτρα για την προστασία των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων
Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει