Παρέμβαση Στεργίου και Λαμπρούλη στη Βουλή για τα προβλήματα σε Σκόπελο και Αλόννησο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ στη Βουλή προς τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς το Υπουργείο Εσωτερικών

Θέμα: Λήψη μέτρων για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων από την πρόσφατη κακοκαιρία στη Σκόπελο και την Αλόννησο.

Στο έλεος της έλλειψης πολιτικής προστασίας και ικανότητας αντιμετώπισης δριμύτατων καιρικών φαινομένων από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης βρίσκονται και οι κάτοικοι της Μαγνησίας, ιδιαίτερα της Σκοπέλου και της Αλοννήσου, όπως και πολλών άλλων περιοχών της χώρας.

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, χωρίς διάνοιξη τουλάχιστον των κεντρικών οδικών αξόνων, χωρίς το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό (στην Αλόννησο υπάρχει μόνο μια γιατρός), με σημαντικές ελλείψεις σε αναγκαία είδη, παρέμειναν για μέρες, οι κάτοικοι των Βορείων Σποράδων αντιμετωπίζοντας το «λευκό εφιάλτη», ακόμη και με κίνδυνο της ζωής τους. Τα ελάχιστα μηχανοκίνητα μέσα και οι ελλείψεις σε απαραίτητο προσωπικό, η διάλυση των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων καθώς και των ΔΕΚΕ, η υποχρηματοδότηση των δήμων, που έχουν οδηγήσει στη «γύμνια» τους από την απαραίτητη υποδομή, η ανάθεση της πολιτικής προστασίας σε εθελοντικές οργανώσεις και η τακτική αξιοποίησης ιδιωτικών συνεργείων και εργολάβων οδηγούν σε τεράστιες δυσκολίες για τη στοιχειώδη αντιμετώπιση των έντονων καιρικών φαινομένων. Επί έξι ημέρες στην Σκόπελο και στην Αλόννησο παραμένουν κλειστοί οι δρόμοι. Ο μικρός αριθμός μειωμένης ισχύς μηχανημάτων αποχιονισμού είχε αποτέλεσμα να μην μπορούν να προσεγγίσουν συνεργεία της ΔΕΗ για την αποκατάσταση των βλαβών στο ηλεκτρικό δίκτυο, με αντίστοιχες συνέπειες στην παροχή νερού και στη θέρμανση των κατοικιών.

Οι ευθύνες της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι τεράστιες. Παρά τις κατά καιρούς πομπώδεις δηλώσεις και συσκέψεις για τη δήθεν ετοιμότητά τους σε έκτακτες καταστάσεις, κάνοντας πλάτες στη αντιλαϊκή πολιτική και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ακόμη μια φορά αποδεικνύεται ανεπαρκής σε υποδομές και μέσα. Δεν είναι η πρώτη φορά. Το σκηνικό είχε επαναληφθεί στις πρόσφατες πλημμύρες στην Σκόπελο, από τις οποίες δεν έχουν κλείσει ακόμη οι πληγές.

Τις επόμενες ημέρες υπάρχει κίνδυνος νέων πλημμυρών,σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, λόγω των επικείμενων βροχοπτώσεων που σε συνδυασμό με τις μεγάλες ποσότητες χιονιού, ενδεχομένως να μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:
· Τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων από την πρόσφατη κακοκαιρία στη Σκόπελο και την Αλόννησο;
· Σε ποιες ενέργειες θα προβεί άμεσα προκειμένου να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα μηχανοκίνητα μέσα, η απαραίτητη υποδομή και το κατάλληλο προσωπικό για να αντιμετωπιστούν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι κάτοικοι των Βορείων Σποράδων;
· Τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για την άμεση αποζημίωση των πληγέντων για το 100% της ζημιάς που υπέστησαν.

Οι βουλευτές

Κώστας Στεργίου
Γιώργος Λαμπρούλης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει